Πλεονάζον βάρος, αποτελεί αιτία υπογονιμότητας;

Πλεονάζον βάρος, αποτελεί αιτία υπογονιμότητας;

Πλεονάζον βάρος, αποτελεί αιτία υπογονιμότητας;

 

Όλο και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν ότι η διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της γυναικείας γονιμότητας, κυρίως μέσω προστασίας των μιτοχονδρίων τα οποία συμμετέχουν στην ωρίμανση των ωοκυττάρων καθώς και στην λειτουργία των ωοθυλακίων.
Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται άμεσα με την υπογονιμότητα. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες για φυσιολογική ωορρηξία αλλά ακόμα και όσες εμφανίζουν συχνή ωορρηξία έχουν μικρότερες πιθανότητες για σύλληψη σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Γυναίκες με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν, λόγω κακής θρεπτικής κατάστασης, που σχετίζεται με την ικανότητα της μητέρας να υποστηρίξει την ανάπτυξη υγιούς πλακούντα τον πρώτο μήνα της κύησης.
Η προέλευση της διατροφικής πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας καθώς σχετική έρευνα, έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνών από τρόφιμα φυτικής προέλευσης εμφάνισαν μικρότερο ποσοστό υπογονιμότητας σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Οπότε καλό είναι να περιοριστεί το κόκκινο κρέας(μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, συκώτι) σε περίπου μία φορά κάθε 10 ημέρες και παράλληλα να αυξηθεί η κατανάλωση οσπρίων(φακές, ρεβίθια, φάβα, φασολάδα, γίγαντες) και δημητριακών πλούσιων σε πρωτεΐνη(βρώμη, μούσλι, χυλοπίτες, σόγια, προϊόντα σόγιας).
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή δεν περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα(δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας). Τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν υπάρχουν στα όσπρια μπορούμε να τα βρούμε στο ρύζι. Ο συνδυασμός τους, προσφέρει στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής περίπου ίσης αξίας με εκείνη του κρέατος.
Καλό είναι οι γυναίκες να προτιμούν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τα οποία είναι πηγές σύνθετων υδατανθράκων όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης ενώ η σουκρόζη(ζάχαρη) πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης-υγιεινής διατροφής, στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για την κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών για την ενίσχυση της γονιμότητας, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι θρεπτικά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα, μέσω προστασίας του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.

Αντιοξειδωτικά & ιχνοστοιχεία:

  • 
Βιταμίνη C(εσπεριδοειδή, λαχανικά όπως πράσινες πιπεριές, λάχανο, σπανάκι)
  • Βιταμίνη Ε(φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια)
  • Προανθοκυανιδίνες(φλαβονοειδή), (μήλα, σταφύλια, μούρα όπως blackberry, raspberry, blueberry, cranberry, μαύρη σοκολάτα)
  • Συνένζυμο Q10 ή ουβικινόνη, αντιοξειδωτικό, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε πολλούς ιστούς του σώματος(σόγια, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι, έλαια).
  • Ψευδάργυρος και σελήνιο(θαλασσινά, τρόφιμα ολικής αλέσεως αποτελούν καλές πηγές ψευδαργύρου, ενώ ξηροί καρποί, γαρίδες, γλώσσα και ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές σεληνίου)
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας των ωοκυττάρων σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας(λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, αμύγδαλα, καρύδια, καθώς και σε μερικά φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς, και ελαιοκράμβη)

 

Συμβουλές:

Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδάκι συνιστάται να ακολουθούν διατροφή βασισμένη στις γενικές συμβουλές υγιεινής διατροφής όπως :

  • Ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών(5 μερίδες την ημέρα)
- Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης
  • Αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκών
  • Κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά κάθε 10-15 ημέρες
  • Αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων(κόκκινο κρέας, λίπη, τηγανητά)
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Περιορισμός του αλκοόλ σε ένα ποτό την εβδομάδα
  • Μετρίαση της κατανάλωσης καφέ
  • Αυξημένη κατανάλωση ψαριών
  • Σε περίπτωση παχυσαρκίας, σταδιακή απώλεια βάρους
  • Αποβολή του στρες(ψυχαγωγία, κοινωνικές εκδηλώσεις, άσκηση)

Συμβουλευόμαστε πάντα τον γυναικολόγο και τον διαιτολόγο μας πριν προχωρήσουμε στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend