Πορτοκάλι, μόνο πλούσιο σε βιταμίνη c;

Πορτοκάλι, μόνο πλούσιο σε βιταμίνη C;

Πορτοκάλι, μόνο πλούσιο σε βιταμίνη C;

 

Το πορτοκάλι είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σαγκουίνι- κόκκινο.

Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.

Η σάρκα του χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες.

Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος.

Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.

Τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και τις ευεργετικές επιδράσεις αυτής.

Έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα.

Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.

Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη.

Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων.

Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.

Αν και ένα μεγάλο ποτήρι χυμού (250 ml) μπορεί να μας δώσει μέχρι και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από αυτή που συνίσταται ημερησίως , η ταύτιση αυτή αδικεί το πορτοκάλι, μιας και αυτό περιέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό.

Τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού είναι αρκετά, έτσι, στο αγαπημένο μας φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές δράσεις.

Αυτές προσφέρουν μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών που έχουν ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.

Οι ουσίες αυτές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, προσφέρουν ανοσία έναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς.

Πλήθος μελετών, κυρίως σε πειραματόζωα, έχουν δείξει θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Η τανγκερετίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η κερκετίνη, σύμφωνα με Αμερικανικές μελέτες εμποδίζει τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου, σε καρκινογενείς ουσίες.

Υπάρχουν 38 διαφορετικά λιμονοειδών κυρίως στη σάρκα του (γεγονός που σημαίνει πως η κατανάλωση χυμού, δεν μας προσδίδει σημαντικά ποσά αυτών των αντιοξειδωτικών).

Τα τερπενοειδή αυτά στοιχεία, συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου(κυρίως ενεργοποιώντας την γλουταθειόνη) που προκαλούν.

Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, της πηκτίνης.

Έρευνες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στη μείωση της κακής(LDL)χοληστερόλης, τροποποιώντας θετικά τον αθηρωματικό δείκτη.

Στον μεταβολισμό των λιποπρωτεινών, συμμετέχει άλλο ένα διατροφικό συστατικό του πορτοκαλιού, το μαγνήσιο, το οποίο σύμφωνα με μελέτες κατέχει σημαντική αντι-αθηρογόνο δράση.

Πολλοί πιστεύουν πως τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, που αφορά την κατανάλωσή του.

Το πορτοκάλι πέρα από τις υπόλοιπες ευεργετικές του ιδιότητες, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική για υπερτασικούς.

Χρονικά βρισκόμαστε στην εποχή των εσπεριδοειδών και ειδικότερα του πορτοκαλιού και καλό είναι να φροντίζουμε να απολαμβάνουμε καθημερινά τόσο το πορτοκάλι όσο και τον χυμό του αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Οφέλη που περιλαμβάνουν την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου των φυτικών τροφών μέχρι και την προστασία της καρδιάς και των αγγείων μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend