Πως διατηρούμε τα φρούτα μας φρέσκα μετά το κόψιμο τους

Πως διατηρούμε τα φρούτα μας φρέσκα μετά το κόψιμο τους

Πως διατηρούμε τα φρούτα μας φρέσκα μετά το κόψιμο τους

 

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν και θέλουν να πάρουν φρούτα στη δουλειά τους για δεκατιανό, συναντούν ως εμπόδιο το καθάρισμα,τη μεταφορά και τη διατήρηση τους. Επίσης πολλοί καταφεύγουν συνέχεια στη λύση της μπανάνας γιατί είναι πιο εύκολο. Σήμερα θα παραθέσουμε ορισμένες λύσεις παρακάτω για να παρακάμψουμε τα εμπόδια που αναφέραμε, έτσι ώστε να αρχίσουμε να βάζουμε ποικιλία φρούτων και χρωμάτων στην ζωή μας. Εκτός από τα τάπερ που μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα φρούτο ολόκληρο με τη φλούδα του, πρέπει να βρούμε λύσεις και με τα φρούτα που δεν έχουν φλούδα, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη θρεπτική τους αξία.

Το κύριο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι πως τα φρούτα όταν τα κόβουμε οξειδώνονται και μαυρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά αφού κοπούν και εκτεθούν στον αέρα, χάνοντας έτσι μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Δύο λύσεις έχουμε για να παίρνουμε κομμένο το φρούτο μας στη δουλειά ή να το δίνουμε στο παιδί μας για το σχολείο. Συνήθως το λεμόνι(γενικά τα όξινα) βοηθάει να μην μαυρίσουν αλλά ίσως να αλλοιώσει την γεύση του(αν δεν έχουμε πρόβλημα) . Υπάρχουν και ορισμένα τρικ που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την γεύση και την θρεπτική αξία του φρούτου αναλλοίωτη:

  • Βάζουμε σε ένα μπολάκι νερό και μια κουταλιά μέλι και μουλιάζουμε το φρούτο. Όταν το βγάλουμε το βάζουμε σε σακουλάκι που να μην έχει αέρα(τύπου zip) .
  • Βυθίζουμε τα φρούτα μας σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού για να μειωθεί το κιτρικό οξύ που οδηγεί σε ενζυμική αντίδραση. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μηλόξυδο για να μειώσει την όξινη γεύση του χυμού που βάλαμε. Το λεμόνι αλλάζει το ph και μειώνει τη δραστικότητα της φαινολάσης(ένζυμο) και έτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει η ενζυμική αμαύρωση.
  • Βάζουμε σε αλατόνερο(1/2 κουταλάκι αλάτι) το φρούτο για λίγα λεπτά.
  • Μια ακόμα λύση είναι να βυθίσουμε το φρούτο μέσα σε νερό με βιταμίνη C.
  • Το μαχαίρι που κόβουμε το φρούτο μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και τη θρεπτικότητα του φρούτου(οξύτητα του εργαλείου κοπής). Χρησιμοποιούμε ένα καλό μαχαίρι τύπου σέφ ακονισμένο .
  • Μια ακόμα λύση είναι να κόψουμε το φρούτο μας σε κομματάκια(4 ή 6) και να το τυλίξουμε με μεμβράνη τροφίμων(πάλι όμως πλένοντας το καλά και κρατώντας την φλούδα).
  • Όσον αφορά τη δουλειά, αν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε μαζί μας μαχαίρι, τότε μπορούμε να το κάνουμε και με αυτό το τρόπο. Αντίστοιχα και το παιδί μας με τη βοήθεια της δασκάλας στο σχολείο, εφόσον πάλι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Τέλος, υπάρχουν πλέον πολλά εργαλεία κοπής στο εμπόριο για τα φρούτα μας, αφαιρώντας για παράδειγμα φλούδα και κουκούτσια(πχ για το μήλο). Ξεπλένουμε καλά το υπόλοιπο φρούτο(με ξίδι και νερό), αν θέλουμε να το καταναλώσουμε με τη φλούδα, και το απολαμβάνουμε.

Φυσικά όλα τα παραπάνω όταν τα βγάλουμε από το διάλυμα τους πρέπει να τα αποθηκεύσουμε σε σακουλάκια στεγανά χωρίς αέρα και υγρασία(μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, κλείνοντας τα με την βοήθεια από ένα καλαμάκι ρουφώντας τον αέρα για να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι .

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend