Πως θα χάσουμε τα κιλά των Χριστουγέννων;

Πως θα χάσουμε τα κιλά των Χριστουγέννων;

 

Πέρασε κι’αυτό!  το 2017 αποτελεί παρελθόν και διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του 2018.

Όλοι περάσαμε αυτές τις γιορτινές μέρες δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα καταναλώνοντας λαχταριστά φαγητά, μεζέδες και γλυκά.

Για πολλούς από εμάς η περίοδος των Χριστουγέννων ήταν μια πραγματική δοκιμασία.

Από την μια το πλούσιο γιορτινό τραπέζι και στον αντίποδα το άγχος για τα κιλά της ζυγαριάς.

Ίσως είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές να μην μπορούμε να συγκρατηθούμε στο γλέντι και να παρασυρθούμε τρώγοντας και πίνοντας λίγο παραπάνω από το κανονικό.

Και το αποτέλεσμα της ζύγισης την επόμενη μέρα να είναι τέτοιο που να προκαλεί θλίψη και προβληματισμό.

Δυο πράγματα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας:

1ον Δεν συντελέστηκε η καταστροφή του κόσμου και
2ον Όλα θα συνεχίσουν σε ρυθμούς καθημερινότητας πλέον παρά το (πιθανότατα) αυξημένο μας σωματικό βάρος.

Τα πάντα διορθώνονται αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές (και όχι μόνο) ενέργειες.

Το πιο βασικό είναι να αποκτήσουμε μια σειρά στο καθημερινό μας πρόγραμμα φαγητού.

Οι γιορτινές μέρες όταν συνοδεύονται και από μετακίνηση στο χωριό, κοντά στους συγγενείς πάντα απορυθμίζουν το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής.

Όχι τόσο γιατί δεν βρίσκουμε αυτό που πρέπει να φάμε (πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος τα απλά και στοιχειώδη; μπορεί να τα μεταφέρει από το σπίτι του), αλλά γιατί το αντάμωμα με φίλους και γνωστούς τις περισσότερες φορές καταλήγει σε ένα γεύμα και όταν αυτά είναι συνεχόμενα τότε οι πιθανότητες να φάμε κάτι παραπάνω από το κανονικό είναι πολλές.

Αν λοιπόν γυρνώντας από τις διακοπές βάλουμε πάλι μια σειρά στο καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής τότε σύντομα και η σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος θα επανέλθει και θα μπορέσουμε να ελέγξουμε με αξιοπιστία τι τρώμε και πότε το τρώμε χωρίς να πεινάμε.

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα απαραίτητο είναι να περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τροφών για να μπορεί να πάρει ο οργανισμός μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Μοντέλα διατροφής όπως αυτό, που βασίζεται αποκλειστικά σε μια μόνο κατηγορία τροφών (λαχανικά ή φρούτα)δηλαδή μονοφαγία ή έχει μια πολύ μικρή επιλογή τροφών, (μόνο φρούτα και γιαούρτι) σίγουρα θα κουράσει και θα εξαντλήσει τον οργανισμό.

Σίγουρα τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει θα είναι εντυπωσιακά από τη μία αλλά παροδικά από την άλλη.

Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει καθημερινά ένα καλό πρωινό, το οποίο αποτελεί τη βάση κάθε σωστού προγράμματος διατροφής.

Ενδιάμεσα στα γεύματα 2-3 φρούτα βοηθούν να περιορισθεί το αίσθημα της πείνας και προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και νερό) αλλά και άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να ξεκινάει με μια καλή και ικανοποιητική σαλάτα με πολλά λαχανικά (ωμά ή βραστά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) που θα συμπληρώνεται με μια μικρή μερίδα φαγητού (περίπου σε μέγεθος μερίδας εστιατορίου).

Επειδή τις μέρες που πέρασαν έγινε μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος καλό είναι τις εβδομάδες που ακολουθούν να τρώμε μόνο μια φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και περισσότερες φορές (2-3) ψάρι ή κοτόπουλο πάντα συνοδεία λαχανικών.

Μαγειρεύουμε πάντα χωρίς πολλά λιπαρά και φυσικά με μερίδες κρέατος χωρίς λίπος.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει ορατό λίπος πάνω στην μερίδα κρέατος που καταναλώνουμε, οι ιστοί του κρέατος έχουν αρκετό λίπος.

Στην περίπτωση αναιμίας ή χαμηλών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό (περίοδος, κόπωση, ασθένεια) η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος (μοσχάρι) πρέπει να είναι δύο φορές την εβδομάδα.

Αντίθετα αν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα είναι αυξημένα (ανεξάρτητα από τη χρήση φαρμάκων ή όχι) τότε πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ψάρι ή το κοτόπουλο και να αποφύγουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Τα λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα με λίγο λάδι) είναι ίσως η καλύτερη λύση για αυτή τη περίοδο και αυτό γιατί βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά (σε όσους δεν πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή από άλλη πάθηση του εντέρου) αλλά και προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

Αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών και περιέχουν ασήμαντα ποσά λιπών και μηδενική χοληστερίνη (όταν αυτά μαγειρεύονται σωστά).

Σε καμία περίπτωση το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε λαχανικά (όπως κάποιες «δίαιτες αποτοξίνωσης»).

Μια τέτοια πρακτική θα οδηγούσε τον οργανισμό μας σε στέρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών απολύτως απαραίτητων για την καλή λειτουργία του.

Οι υπερβολές δεν είναι ποτέ χρήσιμες και ωφέλιμες για την υγεία.

Πολύ καλή επιλογή τροφής χαμηλής σε χοληστερίνη είναι και τα όσπρια.

Το θερμιδικό τους περιεχόμενο και η μικρή τους περιεκτικότητα σε λίπος τα κάνουν μια πρώτης τάξης πηγή πρωτεΐνης εναλλακτική των ζωικών τροφίμων (κρέας, κοτόπουλο).

Όταν συνδυαστούν με μια μικρή ποσότητα τυριού τότε είναι ένας άριστος και θρεπτικός συνδυασμός.

Ένα άλλο κατάλοιπο των εορτών που πέρασαν είναι τα γλυκά.

Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η βασιλόπιτα και τα σοκολατένια τσουρέκια πιθανότατα ακόμα κυκλοφορούν στο σπίτι.

Δεν είναι τόσο τραγικό να υπάρχει μια λεπτή φέτα βασιλόπιτα-τσουρέκι ή δύο μικρά μελομακάρονα-κουραμπιέδες στο πρωινό μας αντί για δημητριακά ή φρυγανιές ή ψωμί.

Το θέμα είναι να παραμείνουμε σε αυτή την ποσότητα και να μην επεκτείνουμε την κατανάλωσή τους στην διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Αν νιώσουμε ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό μην διστάσουμε να τα δώσουμε σε κάποιον φίλο ή γνωστό ή σε κάποιον που τα έχει ανάγκη αυτές τις γιορτινές μεν αλλά δύσκολές οικονομικά μέρες.

Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και μια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τότε σίγουρα τα κιλά μετά της γιορτές θα χαθούν.

Η καθημερινή απλή άσκηση, όπως ένα ελαφρύ βάδισμα βοηθά να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε φόρμα και σε καλή κατάσταση.

Από καρδιάς εύχομαι καλή χρονιά σε όλους με υγεία, αγάπη και ευτυχία!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend