Ροφήματα, μήπως τελικά δεν βοηθούν την απώλεια βάρους;

Ροφήματα, μήπως τελικά δεν βοηθούν την απώλεια βάρους;

Ροφήματα, μήπως τελικά δεν βοηθούν την απώλεια βάρους;

 

Οι περισσότεροι που ξεκινούν μια δίαιτα έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να προσέχουν μόνο τι τρώνε, και όχι τι πίνουν, για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα βάρους. Η αλήθεια όμως είναι ότι ορισμένα ροφήματα μπορεί να είναι το ίδιο ή και περισσότερο παχυντικά με κάποια φαγητά. Όμως μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ρόφημα σε μια πιο «ελαφριά» εκδοχή του και να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Οι  θερμίδες από υγρά σε οποιαδήποτε μορφή(αλκοόλ, χυμός, αναψυκτικό, γάλα) να περνούν απαρατήρητες, ο αντίκτυπος τους όμως δεν είναι καθόλου απαρατήρητος και αμελητέος. Ο σκέτος καφές έχει ελάχιστες θερμίδες. Αν προσθέσουμε όμως, ζάχαρη, σαντιγί, κάποιο σιρόπι ή αφρόγαλα, η θερμιδική του αξία μπορεί να ξεπεράσει τις 570 θερμίδες, κάτι που σίγουρα δυσκολέψει την απώλεια βάρους μας.

Οι  υδατάνθρακες σε υγρή μορφή δεν βοηθούν τον κορεσμό μας σε σύγκριση με τους στερεούς. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η γρήγορη διέλευση των υγρών μέσα από το στομάχι και το έντερο δεν μας δίνει τα σωστά σήματα ότι έχουμε χορτάσει ενώ αντιλαμβανόμαστε πιο δύσκολα το ενεργειακό περιεχόμενο. Ένας εμπειρικός τρόπος, να ελέγξουμε την κατανάλωσή τους είναι να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφής και να καταγράψουμε τη συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων μας. Η έκπληξη θα είναι σίγουρα μεγάλη όταν συνειδητοποιήσουμε πόσες ακριβώς θερμίδες πίνουμε καθημερινά.

Πώς τα ροφήματα μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην απώλεια βάρους;
Ροφήματα πολύ σημαντικά για την υγεία που δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, καθώς μας παρέχουν ασβέστιο για τα κόκαλα είναι το γάλα ή τα αντίστοιχα φυτικά ροφήματα γάλακτος που βρίσκονται στα supermarket. Ένα ρόφημα από γάλα αμυγδάλου, μας παρέχει μόλις 58 θερμίδες όταν το αντίστοιχο γάλα αγελάδας μας παρέχει τις τριπλάσιες.

Τα φυτικά ροφήματα αμυγδάλου ή φουντουκιού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη(Β2) και η Β12 αλλά και βιταμίνη D που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, που περιέχει ένα ποτήρι 200ml, καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου. Το αμύγδαλο έχει φυτικά λιπαρά σε αντίθεση με το γάλα που περιέχει κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης και οι διεθνείς φορείς διατροφής συστήνουν την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών με φυτικά για καλύτερη υγεία και προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ασβέστιο που παρέχουν και τα δύο ροφήματα είναι στα ίδια επίπεδα, περίπου 300mg.

Τα καφεϊνούχα ροφήματα, σίγουρα μας παρέχουν τόνωση. Ωστόσο, όσο τους προσθέτουμε άλλα υλικά(ζάχαρη, σαντιγί, κάποιο σιρόπι ή αφρόγαλα)τους προσθέτουμε και θερμίδες. Μπορούμε να επιλέξουμε εναλλακτικά, φυτικά ροφήματα γάλακτος(αμυγδάλου, φουντουκιού, ρυζιού κ.α.) που έχουν λιγότερες θερμίδες και να χρησιμοποιήσουμε ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες(στέβια, ζαχαρίνη) για γλυκιά γεύση χωρίς μεγάλο θερμιδικό κόστος. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα ανθρακούχα ροφήματα όπως τα αναψυκτικά(οι light εκδοχές δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες).

Τελείως διαφορετική είναι η κατάσταση με τα αλκοολούχα ροφήματα που μας παρέχουν 7 θερμίδες ανά γραμμάριο οινοπνεύματος χωρίς να προσφέρουν κάποιο άλλο θρεπτικό στοιχείο(βιταμίνες και μέταλλα). Πρέπει να είμαστε εγκρατείς και να να τα καταναλώνουμε με μέτρο ενώ μπορούμε πάντα να επιλέξουμε το πιο «ελαφρύ» ποτό.

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο(το νερό αποτελεί το 70% του σώματος μας), για την καλή λειτουργία του οργανισμού και επομένως την υγεία και την ευεξία, μιας και χωρίς το νερό δεν υπάρχει ζωή.

Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υγρά, καλό είναι να καταναλώνουμε ροφήματα που δεν μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Τα σημαντικότερα ροφήματα που οφείλουν να υπάρχουν στη διατροφή όλων μας είναι το νερό και το γάλα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend