Στο παιδί μου δίνω λευκό ή μαύρο ψωμί;

Στο παιδί μου δίνω λευκό ή μαύρο ψωμί;

 

Ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα των παιδιών, όλων των ηλικιών, είναι το ψωμί.

Με μέλι και μαργαρίνη, με τυρί, με ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί σε ένα τοστ, με ελαιόλαδο και ρίγανη, με πραλίνα φουντουκιού, με αυγό βραστό, όπως και να το φάνε τους αρέσει πάρα πολύ.

Στις ηλικίες 3-6 ετών, η αγάπη για το ψωμί είναι τέτοια που οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό, αλλά και σαν συνοδευτικό των κυρίως γευμάτων των παιδιών τους.

Οι συστάσεις κατανάλωσης προϊόντων της ομάδας του ψωμιού και δημητριακών στις ηλικίες αυτές είναι έξι μερίδες την ημέρα και επομένως η κατανάλωση ψωμιού είναι ενδεδειγμένη.

Το δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να δώσουν λύση οι γονείς είναι το αν θα δώσουν λευκό ή μαύρο ψωμί (σίκαλης ή ολικής αλέσεως) στα παιδιά(συσκευασμένο όπως του τοστ ή ψωμί από το φούρνο).

Ας συγκρίνουμε θρεπτικά τα δύο είδη ψωμιού για να δούμε που διαφέρουν.

ΨΩΜΙ:              ΜΑΥΡΟ               ΛΕΥΚΟ

Θερμίδες:             40                         70      kcal/ φέτα
Ολικό λίπος:        0,5                        1         g/ φέτα
Χοληστερόλη:      0                           0        mg/ φέτα
Νάτριο:                90                         130    mg/ φέτα
Πρωτεΐνη:           1,5                         3         g/ φέτα

Με μία ματιά στον παραπάνω συγκριτικό πίνακα της θρεπτικής αξίας, παρατηρούμε πως οι διαφορές των δύο ειδών ψωμιού είναι σχετικά μικρές.

Ουσιαστικές διαφορές υπάρχουν στην περιεκτικότητα των δύο ειδών ψωμιού σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, όπου το μαύρο ψωμί υπερτερεί σε φυτικές ίνες και το λευκό σε ασβέστιο.

Αυτή η διαφορά είναι και η σημαντικότερη με το λευκό ψωμί.

Το μαύρο ψωμί επίσης, είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συστήνεται για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ειδικότερα για όσα εμφανίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Σημαντικό πλεονέκτημα του λευκού ψωμιού αποτελεί το γεγονός ότι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών.

Έτσι το ψωμί αποτελεί μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου με σχετικά υψηλή βιοδιαθεσιμότητα για όσα παιδιά δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών.

Από τα παραπάνω στοιχεία αντιλαμβανόμαστε πως και τα δύο είδη ψωμιού έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η απόφαση για το τι είδος ψωμιού πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες 3-6 ετών είναι δύσκολη.

Όσον αφορά τα συσκευασμένα ψωμιά(πχ του τοστ) σημαντικό είναι οι γονείς να είναι εξοικειωμένοι με τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι μπορούν να εντοπίσουν το ψωμί που περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε δυο πολύ βασικά συστατικά για τη διατροφή των παιδιών τους, τις φυτικές ίνες και το ασβέστιο.

Εκτός όμως από τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά ένα ψωμί πρέπει να είναι εύληπτο και εύγευστο.

Ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, με καλή γεύση αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend