Συναισθηματική υπερφαγία, συνδέει στρες και αυξημένη χοληστερόλη;

Συναισθηματική υπερφαγία, συνδέει στρες και αυξημένη χοληστερόλη;

Συναισθηματική υπερφαγία, συνδέει στρες και αυξημένη χοληστερόλη;

Μετά από οχτώ χρόνια μεγάλης οικονομικής κρίσης, το στρες αποτελεί, πιο πολύ από ποτέ, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μιας και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα αυτό σε καθημερινή βάση. Όπως κάθε νόμισμα, έτσι και το στρες έχει δύο όψεις μια αρνητική και μια θετική, η οποία, στη σωστή ποσότητα συμβάλλει στην κινητοποίηση, αλλά και την εγρήγορση μας. Όταν όμως το στρες αρχίζει να επηρεάζει αρκετά την καθημερινότητά μας και τις βασικές συνήθειες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος, τι κάνουμε;

Αδιαμφισβήτητα το στρες αποτελεί αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας. Η υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ζάχαρη και λίπος από τη μία και και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας από την άλλη, είναι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση στρες, ανεξάρτητα από την επίπτωση στο σωματικό βάρος. Το χρόνιο στρες, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Μεταβολικού Συνδρόμου, με βασικό αρχικό γνώρισμα, την αυξημένη χοληστερόλη του αίματος.

Αρκετοί από εμάς πιστεύουμε πως θα αποβάλουμε το αίσθημα του στρες εάν τρώμε περισσότερο. Φαγητά από ταχυφαγεία πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αναψυκτικά με ζάχαρη και γλυκά είναι η εύκολη λύση, στις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτο είναι το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας. Η χρόνια ενεργοποίηση της αντίστασης στο στρες, μπορεί να μας οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.

Εκτός των διατροφικών αλλαγών, εμφανίζουμε μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε ενασχόληση, ακόμα και για φυσική δραστηριότητα. Επομένως, αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να εμφανίσουμε παχυσαρκία, που με τη σειρά της, οδηγεί σε αύξηση του κοιλιακού λίπους και διαταραχές στη σύνθεση των λιπιδίων. Αναλυτικότερα, οδηγούμαστε σε αύξηση της oλικής και της κακής χοληστερόλης(LDL) και σε μείωση της καλής χοληστερόλης(HDL).

 

Τι αλλάζουμε για να μην οδηγηθούμε σε συναισθηματική υπερφαγία;

Σταδιακά και βήμα βήμα, πρέπει να αποκτήσουμε τον αυτοέλεγχο μας, με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων, για να μπορέσουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα πιθανά υπερφαγικά επεισόδια, μετά από κάτι που μας στρέσαρε. Προταρχικής σημασίας είναι η διατροφική μας εκπαίδευση, με σκοπό να επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα, τα οποία θα προετοιμάζουμε έχοντας χρόνο και φαντασία στη διάθεσή μας, ώστε να τα απολαύσουμε τόσο οπτικά, όσο και γευστικά, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε να επιλέξουμε έτοιμα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα, ζωικά λιπαρά όπως τηγανισμένο(για πολλές φορές) λάδι ενός ταχυφαγείου, με πολλά τρανς λιπαρά, αγελαδινό βούτυρο, πέτσα από κρέας ή κοτόπουλο κ.α. που αυξάνουν την χοληστερόλη στο αίμα μας.

Μπορούμε σίγουρα να επιλέξουμε πιο θρεπτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες(ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως). Ιδιάζουσας σημασίας είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών από πηγές όπως, το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα και το τυρί χαμηλών λιπαρών, για την ικανοποιητική σύνθεση σεροτονίνης(ορμόνη της καλής διάθεσης) αλλά και η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η επαρκής ενυδάτωση.

Ακολουθώντας ένα τέτοιο μοντέλο διατροφής, όσοι εμφανίζουν αυξημένη χοληστερόλη θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη και από την κατανάλωση εμπλουτισμένων προϊόντων σε φυτικές στερόλες, που κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της LDL(κακής)χοληστερίνης σε ποσοστό 7%-10%.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend