Σωστή Διατροφή, η λύση απέναντι στις Φθινοπωρινές ιώσεις!

Σωστή Διατροφή, η λύση απέναντι στις Φθινοπωρινές ιώσεις!

Σωστή Διατροφή, η λύση απέναντι στις Φθινοπωρινές ιώσεις!

 

Διανύσαμε πλέον τον μισό Σεπτέμβριο, ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα όπου η γρίπη και οι λοιπές γνωστές ιώσεις του Φθινοπώρου «ταλαιπωρούν» την υγεία μας. Είναι φρόνιμο να διαθέτουμε υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε και θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τις ιώσεις. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αποτελεί το βασικότερο μας «όπλο», για να αποκτήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών.

Πώς σχετίζεται η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας, με την τόνωση ή μη του ανοσοποιητικού συστήματος μας;

  • Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν μείωση των αντιστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε ιώσεις, η απουσία ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας φαγητού, νερού και αέρα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική-μαζική παραγωγή τους, χάνουν πολύ μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών τους. Συντηρητικά, χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική τους αξία, ενώ επιπλέον η μόλυνση του αέρα και του νερού καταστρέφουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που προσλαμβάνονται από τον οργανισμό.
  • Η συχνή και άσκοπη χρήση φαρμάκων και αντιβιωτικών, που γίνεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μειώνει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού και εξαντλεί τα αποθέματα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη εξασθένιση του ανοσοποιητικού.
  • Το στρες(πνευματικό και σωματικό) εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης και η καταπόνηση από τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Συνήθειες βαθιά ριζωμένες μέσα μας, όπως η υπερφαγία, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν τις μεταβολικές λειτουργίες και αναστέλλουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη των ιώσεων είναι η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων καλών διατροφικών συνηθειών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ασθενήσουμε για να εφαρμόσουμε υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, αλλά πρέπει καθημερινά να μεριμνούμε για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας μέσω της διατροφής.

Τα φυσικά τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών, μιας και τα παρέχουν σε μοναδικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, το πορτοκάλι πλεονεκτεί σε σχέση με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, αφού είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, φιλικού οξέος, βιταμίνης B6 και αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Ενώ, γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ποσότητες υπέρ πρόσληψης της δεν επιφέρουν επιπλέον προστασία κατά των ιώσεων.

Είναι γενικά γνωστό, ότι για την προστασία από ιώσεις πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ώστε να προσλαμβάνουμε τις ποσότητες βιταμινών C, A και Ε που απαιτούνται.
Επομένως πρέπει, αυτή τη «δύσκολη» χρονική περίοδο να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να τρώμε λιγότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικών(περίπου 3 κούπες) και 3 μερίδες φρούτων(περίπου 3 φρούτα) για να παρέχονται στον οργανισμό μας οι απαραίτητες βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα. Ένας τρόπος να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι οι φυσικοί χυμοί. Παρασκευάζουμε δύο φυσικούς χυμούς την ημέρα, καλύτερα σε αποχυμωτή ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ, μήλο, ακτινίδιο, μπανάνα, καρότο, ντομάτα είναι όλα φρούτα και λαχανικά εποχής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στους φυσικούς χυμούς μας, προσδίδοντας έτσι ποικιλία στη διατροφή μας που θα μας καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και θα αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό μας.

Μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε τακτικές εμπλουτισμού όλων των γευμάτων μας με φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε φρούτο, στο πρωινό μας γάλα με δημητριακά, στο βραδινό γιαούρτι, στη μεσημεριανή σαλάτα και να πιούμε φυσικούς χυμούς με τα κυρίως γεύματά. Προσθέτουμε επίσης λαχανικά σε όλα τα φαγητά που μαγειρεύουμε, στο τοστ ή το σάντουιτς, ενώ ποτέ δεν τρώμε κυρίως γεύμα χωρίς σαλάτα.
Όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που είναι σημαντικά για την αποφυγή των ιώσεων. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει άπαχα κρεατικά, πουλερικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας μας παρέχουν τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και οι ξηροί καρποί, τροφοδοτώντας τον οργανισμό μας με αμινοξέα, που είναι απαραίτητα δομικά συστατικά για τις μονάδες του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, οι παραπάνω ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά των οποίων έλλειψη συσχετίζεται με αδύναμο και αναποτελεσματικό σε αντιμετώπιση λοιμώξεων ανοσοποιητικό. Τα ω-3 λιπαρά οξέα(πέστροφα, σουσάμι, σαρδέλα, ξηροί καρποί, κολιός) έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού όπως και το β-καροτένιο(καρότα).

Η αποφυγή χαμηλής θρεπτικής αξίας τροφίμων είναι σημαντική. Υπερβολική πρόσληψη τροφίμων με πολύ ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, παρέχει πολλές θερμίδες, ενώ είναι φτωχά σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι αυστηρές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, λόγω της έλλειψης ενέργειας και ζωτικών θρεπτικών συστατικών, καταπονούν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν το ρίσκο προσβολής από ιώσεις.

Η πρόληψη είναι σίγουρα σημαντική, όμως η σωστή διατροφή είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση της γρίπης ακόμα και μετά την προσβολή. Επομένως, χρειάζεται να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και ανάρρωσης από μια ίωση οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού μας είναι αυξημένες και επομένως πρέπει να προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από την τροφή μας. Γι αυτό το λόγο ακόμα και όταν δεν έχουμε ιδιαίτερη όρεξη, δεν πρέπει να παραλείπουμε γεύματα. Τέλος, η πρόσληψη υγρών(τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως) είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε μια πιθανή αφυδάτωση.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend