Σύκο, ο γλυκός «πειρασμός»με τα πολλά οφέλη!

Σύκο, ο γλυκός «πειρασμός»με τα πολλά οφέλη!

Το καλοκαίρι έχει φθάσει στα μέσα του και είναι πλέον και η εποχή όπου ωριμάζει και ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα, το σύκο. Είναι βρώσιμος καρπός κατάλληλος για ζωοτροφή και ανθρώπινη διατροφή με γλυκιά γεύση. Τα σύκα αναπτύσσονται στο δέντρο Ficus(Ficus carica), που είναι μέλος της οικογένειας Mulberry. Αυτά τα φρούτα είναι μοναδικά στο ότι έχουν ένα άνοιγμα, το οποίο ονομάζεται «ostiole» ή «μάτι» και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δέντρο. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται η ανάπτυξη του καρπού, αυξάνοντας την επικοινωνία του με το περιβάλλον. Η θερμιδική τους αξία είναι μικρή, καθώς 2 μέτρια φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 86 θερμίδες.

Το σύκο αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της διατροφής των μεσογειακών λαών στην αρχαιότητα, ήταν καλή πηγή εσόδων του αρχαίου αθηναϊκού κράτους. Στην αρχαιότητα τάιζαν τα ζώα που εξέτρεφαν για το συκώτι τους με σύκα, εξ’ αιτίας της οποίας προέκυψε η ετυμολογική συγγένεια των λέξεων σύκο και συκώτι. Το σύκο μάλλον σήμαινε στην αρχαιότητα το γυναικείο γεννητικό όργανο ως σεξουαλικό υπονοούμενο. Στην Ελλάδα παράγονται σύκα, ενώ υπάρχουν και παραδοσιακές συνταγές για σύκο (γλυκό του κουταλιού αλλά και άλλες).

Στο εμπόριο κυκλοφορεί ως φρούτο και ως ξηρός καρπός. Επειδή τα φρέσκα σύκα δε μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μια εναλλακτική μέθοδος συντήρησης είναι να αποξηραίνονται στον ήλιο. Το σύκο Κύμης έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οφέλη για την υγεία μας

Αντιοξειδωτική δράση: Τα σύκα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις(αντιοξειδωτικές ουσίες). Οι ενώσεις αυτές προσδίδουν ποιότητα στα φρούτα, συμμετέχοντας στο σχηματισμό της γεύσης, του χρώματος και των θρεπτικών ιδιοτήτων τους. Συνήθως τα φρούτα δεύτερης συγκομιδής, είναι πιο ώριμα και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

Αντικαρκινική δράση: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι φαινολικές ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και κατέχουν ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών ιδιοτήτων, εμφανίζοντας ευεργετική δράση στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα σύκα έχουν μια ισχυρή επίδραση κατά του πολλαπλασιασμού και τον κυτταρικό θάνατο, αναστέλλοντας τη σύνθεση του DNA των καρκινικών κυττάρων. Η αντικαρκινική τους δράση μπορεί να σχετίζεται τις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φαινολών και έτσι, μπορούμε να πούμε ότι έχουν αντικαρκινική δραστικότητα έναντι ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Μελέτες έδειξαν ότι αποξηραμένα σύκα και τα συστατικά τους ανέστειλαν την ανάπτυξη όγκων σε πειραματόζωα. Το εκχύλισμα σύκου ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό ορισμένων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και είχε θεραπευτική επίδραση στην θηλωμάτωση των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.
Τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξαν μια μείωση 34% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού για αυτές που κατανάλωναν φυτικές ίνες φρούτων σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερες έως καθόλου. Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μήλα, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

Καρδιοπροστατευτική δράση:Μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ, in vitro μελέτες, έχουν δείξει την αναστολή ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων.

Μείωση αρτηριακής υπέρτασης: Τα σύκα αποτελούν μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά επίσης καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου(αλατιού). Ο συσχετισμός, χαμηλή πρόσληψη καλίου-πλούσια τρόφιμα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις συστάσεις για διατροφική προσέγγιση και αντιμετώπιση της υπέρτασης αναφέρεται πως διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και
χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών γαλακτοκομικά τρόφιμα, παρέχει περισσότερο κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο στον οργανισμό μας.

Προστατευτική δράση κατά του σακχαρώδους διαβήτη:Τα φύλλα συκιάς έχει αποδειχθεί σε αρκετές έρευνες ότι εμφανίζουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται από τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι(ινσουλινοεξαρτώμενος). Βρέθηκε πως, ένα υγρό εκχύλισμα παραγόμενο από φύλλα συκιάς που απλώς προστίθεται στο πρωινό των διαβητικών ατόμων έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ισορροπία σακχάρου.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους: Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, εμφανίζουν θετική επίδραση στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν δείξει πως αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μέσω της τροφής, μείωσε σημαντικά την ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων, περιορίζοντας το αίσθημα της πείνας και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Οστεοπροστατευτική δράση: Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σε συνδυασμό με το κάλιο που περιέχουν, βοηθούν στην καλή ισορροπία της οστικής πυκνότητας, προφυλάσσοντας από οστεοπόρωση, οστεοπενία και οστεοαρθρίτιδα.

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας: Έχουν τη φήμη των ήπιων καθαρκτικών μιας και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δυσκοιλιότητας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend