Ταχίνι, τροφή για γερή καρδιά

Ταχίνι, τροφή για γερή καρδιά

Ταχίνι, τροφή για γερή καρδιά

 

Τα τελευταία χρόνια το ταχίνι έχει γίνει μια τροφή αναπόσπαστό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής καθώς έχει συμπεριληφθεί στις υπέρ τροφές.

Η κατανάλωσή του αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων.

Η δράση του σουσαμιού, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό για το ταχίνι, συγκρίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις με εκείνη των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων.

Το ταχίνι αποτελείται εξολοκλήρου από αλεσμένο σουσάμι και για να του προσδώσουμε ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε συστατικά όπως, κακάο, πορτοκάλι και μέλι.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή μας διατροφή.

Είναι πολλές οι έρευνες που συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση σε ταχίνι με δείκτες και βιοχημικές διεργασίες που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η καθημερινή κατανάλωσή του αυξάνει την πρόσληψη φυτικών στερολών.

Οι φυτικές στερόλες είναι στοιχεία με δομή παρόμοια της χοληστερόλης, που μειώνουν την απορρόφηση της στο πεπτικό σύστημα.

Χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό άλλων τροφίμων, με σκοπό την μείωση της χοληστερόλης.

Το σουσάμι είναι ο ξηρός καρπός με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες.

Αποτελεί πηγή δύο αντιοξειδωτικών συστατικών, της σησαμίνης και της σεσαμολίνης.

Η πρόσληψή τους φαίνεται να μειώνει τον ρυθμό οξείδωσης της LDL στο εσωτερικό των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, τα λιπαρά οξέα του σουσαμιού συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

Η συστηματική κατανάλωση ταχινιού μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την κακή(LDL), να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Βοηθά σε πολλαπλά επίπεδα στην θωράκιση της υγείας όσων το καταναλώνουν.

Μπορούμε να το προσθέτουμε το στις σαλάτες μας, στις συνταγές μαγειρικής μας ή απλά αλείφοντας μερικές φρυγανιές ή φέτες ψωμί καθημερινά.

Η ορθή ένταξη του σε μια καθημερινή διατροφή, βασισμένη στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση και θωράκιση της καρδιάς και των αγγείων μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend