Τα τροπικά(εξωτικά) φρούτα στη διατροφή μας

Τα τροπικά(εξωτικά) φρούτα στη διατροφή μας

 

Για τους περισσότερους από εμάς τα τροπικά(εξωτικά) φρούτα είναι συνδυασμένα με παράξενα σχήματα, έντονα χρώματα και ξεχωριστή γεύση, η οποία πολλές φορές είναι υπέροχη.
Ένας λόγος για να τα προτιμήσουμε, είναι η πληθώρα θρεπτικών τους συστατικών, η ποικιλία των βιταμινών που περιέχουν και οι θετικές τους επιδράσεις στην υγεία μας.
Ας δούμε μερικά από αυτά πιο αναλυτικά και ας αναφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν.

Μάνγκο

Πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο φρούτο σε σχήμα αυγού, με σχετικά μεγάλο μέγεθος. Όταν αφαιρέσουμε τη λεπτή φλούδα που το περιβάλει βλέπουμε την κίτρινη σάρκα του. Έχει γλυκιά, τροπική γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο και φυτικές ίνες.

Καραμπόλα

Έχει σχήμα αστεριού και γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και φρούτο του αστεριού.
Το χρώμα της είναι χρυσο-κίτρινο και οι σεφ τη προτιμούν ιδιαίτερα για τη διακόσμηση πιάτων(αλμυρών και γλυκών). Έχει γλυκόξινη γεύση. Η φλούδα της είναι λεπτή και τρώγεται, έτσι δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Κάθε φρούτο περιέχει 40 θερμίδες και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C.
Άτομα με νεφροπάθειες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της λόγω της περιεκτικότητάς της σε οξαλικό οξύ.

Γκουάβα

Η γκουάβα έχει σχήμα στρογγυλό ή αχλαδόμορφο, ανάλογα με την ποικιλία της. Ο εδώδιμος φλοιός της, μπορεί να είναι άσπρος, κίτρινος, ρόδινος, ή κόκκινος. Μπορεί να είναι γεμάτος με τους εδώδιμους σπόρους της ή και να μην έχει κουκούτσια. Η λεπτή φλούδα της είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι χυμώδης και έχει μια ισχυρή, πολύ χαρακτηριστική γλυκιά γεύση ή ευχάριστα ξινή, με έντονο άρωμα.
Η γκουάβα θεωρείται υπερ-φρούτο, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Ακτινίδιο

Γνωστό σε όλους μας φρούτο, ξεχωρίζει για τη γλυκόξινη γεύση του και την καφετιά και χνουδωτή επιδερμίδα του, ενώ η σάρκα του είναι χυμώδης, με πράσινο χρώμα και μικρά μαύρα σποράκια.
Με μόλις 70 θερμίδες, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.
Η περιεκτικότητα του σε πολλές βιταμίνες το καθιστά ιδανικό για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που διαθέτει. Τέλος, βοηθά στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Παπάγια

Τη συναντάμε σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως στρογγυλό, οβάλ και σχήμα αχλαδιού, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος των φυτών της.
Οι καρποί της περιέχουν πολλούς σπόρους. Έχει κίτρινη μέχρι πορτοκαλοκόκκινη σάρκα, με συνήθως γλυκιά γεύση. Όταν είναι ώριμη, τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια της, ενώ άγουρη μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένη. Άγουρη ή ώριμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ. Περιέχει το ένζυμο παπαΐνη που έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη θεραπεία προβλημάτων της πέψης. Κάθε παπάγια αποδίδει περίπου 118 θερμίδες.

Φρούτο του πάθους

Ο καρπός του έχει οβάλ σχήμα. Υπάρχουν δύο ποικιλίες φρούτων του πάθους: μια με κίτρινη φλούδα και μία με μοβ. Η μοβ ποικιλία, η πιο διαδεδομένη και είναι πιο μικρή σε μέγεθος. Εξωτερικά η φλούδα της είναι ζαρωμένη και εσωτερικά έχει γλοιώδη υφή με πολλούς σπόρους. Ο καρπός τρώγεται με το κουταλάκι και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, κάλιο και φυτικές ίνες, με μόλις 16 θερμίδες ανά φρούτο.

Ρόδι

Γνωστό και αγαπητό σε όλους μας με κατακόκκινα τραγανά σπόρια και γλυκόξινη γεύση, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ αποδίδει λίγες θερμίδες. Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Acai berry

Έίναι μικρό, στρογγυλό φρούτο, με φλοιό σε χρώμα μαύρο-μοβ. Ευδοκιμεί στα δάση του Αμαζονίου και είναι γνωστό για τις πολλές ιδιότητές του. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, υδατανθράκων, αντιοξειδωτικών, ωμέγα λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, αμινοξέων και βιταμινών Α και C. Έχει χαρακτηριστεί ως υπερ-φρούτο, και θεωρείται ότι ενισχύει στο μέγιστο την ενέργεια και την αντοχή.

Μπανάνα

Αγαπημένο σε όλους μας φρούτο με κίτρινο χαρακτηριστικό χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά με κρεμ χρώμα και γλυκιά σάρκα. Έχει τετραπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, διπλάσιους υδατάνθρακες, τριπλάσιο φώσφορο, πενταπλάσιο σίδηρο και βιταμίνη Α σε σχέση μ’ ένα μήλο. Περιέχει βιταμίνη B6, η οποία σε σωστές ποσότητες αναλαμβάνει να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σίδηρο τονώνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Είναι πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο(αλάτι) και καθίσταται ιδανική για τη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Μια κανονικού μεγέθους μπανάνα αποδίδει περίπου 120 θερμίδες.

Ανανάς

Η όψη του δεν μας προϊδεάζει για τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι, αφού είναι γεμάτος αγκάθια!Ο ανανάς είναι ένα από τα πιο πολύτιμα για την υγεία μας φρούτα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι τόσο σημαντικά και σε τέτοια ποικιλία που ελάχιστες άλλες τροφές τον ανταγωνίζονται. Περιέχει την ουσία βρομελίνη, που βοηθά το σώμα να διασπάσει τα σωματίδια πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της πέψης και ενισχύει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος. Η βρομελίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές (για το αίμα) και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνη C, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Α και την πρόδρομη ουσία αυτής τη Β καροτίνη, έτσι καθίσταται ως ένα φρούτο με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και προστατευτική για την όραση δράση.
Αποδίδει λίγες θερμίδες, χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Αυτά τον καθιστούν ένα ιδανικό σνακ για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend