Τι είναι οι διατροφικές ετικέτες των τροφίμων: Πώς μπορώ να τις διαβάσω;

Τι είναι οι διατροφικές ετικέτες των τροφίμων: Πώς μπορώ να τις διαβάσω;

Τι είναι οι διατροφικές ετικέτες των τροφίμων: Πώς μπορώ να τις διαβάσω;

 

Συστατικά:

  1. Στις διατροφικές ετικέτες τα συστατικά εμφανίζονται κατά σειρά βάρους: αρχικά αναγράφονται τα συστατικά που υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα και έπειτα εκείνα που υπάρχουν σε μικρότερη.
  2. Ωφέλιμο είναι να επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία στη λίστα των συστατικών τους δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογωνομένα ή μερικώς υδρογωνομένα (ή τρανς) λιπαρά και σάκχαρα. Σε περίπτωση που αναγράφεται κάποιο από τα παραπάνω συστατικά προσέχουμε να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας.
  3. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη ζάχαρη που περιέχεται σε ένα τρόφιμο. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ονομασίες σακχάρων όπως το ινβερτοσάκχαρο, οι μελάσες, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, η φρουκτόζη, το σιρόπι φρουκτόζης, η γλυκόζη, το σιρόπι γλυκόζης, η δεξτρόζη, και μαλτόζη που δεν μας παραπέμπουν άμεσα στη γνωστή σε όλους μας ζάχαρη ή διαφορετικά σουκρόζη και μπορεί να μας παραπλανήσουν. Συνήθως η κατάληξη –όζη περιγράφει κάποιο σάκχαρο.
  4. Η φρουκτόζη όταν δεν περιέχεται ως συστατικό ολόκληρου φρούτου, αλλά ως πρόσθετο σάκχαρο ισοδυναμεί με τη ζάχαρη.
  5. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουμε γενικά, ότι η μαύρη ζάχαρη είναι πιο ‘υγιεινή’ από τη λευκή, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θερμιδική διαφορά μεταξύ τους αλλά υπάρχει διαφορά στη γλυκύτητα λόγω του φλοιού του τεύτλου που υπάρχει στη μαύρη.

 

 

Διατροφικές ετικέτες:

 

  1. Καλό είναι να κρίνουμε και να επιλέξουμε κάποιο τρόφιμο από την ανά 100 γραμμάρια ανάλυση και όχι ανά μερίδα. Έτσι, μπορούμε να συγκρίνουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, η μερίδα που αναγράφεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από τη μερίδα που καταναλώνουμε.
  2. Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια. Εάν κάποιο τρόφιμο περιέχει ολόκληρο φρούτο ή γαλακτοκομικό προϊόν και στον πίνακα των συστατικών δεν αναγράφονται «κρυφές» πηγές σακχάρων, τότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο ελαστικοί.
  3. Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πάνω από 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες προάγουν τον κορεσμό (μας χορταίνουν) και έχουν καλύτερη επίδραση στη γλυκόζη αίματος.
  4. Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γραμμάρια (100 mg) νάτριο ή 0,3 γραμμάρια (300 mg) αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
  5. Δεν διαβάζουμε μόνο τους ισχυρισμούς διατροφής που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Διαβάζουμε οπωσδήποτε τον διατροφικό πίνακα που υπάρχει συνήθως στο πίσω μέρος των συσκευασιών και περιέχει την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια.

Κλείνοντας να τονίσουμε πως οι παραπάνω συμβουλές αναφέρονται σε έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, δημητριακά πρωινού, κράκερ, επιδόρπια γιαουρτιού, έτοιμα γεύματα και όχι σε βασικά προϊόντα, δηλαδή πρώτες ύλες και φρέσκα τρόφιμα όπως για παράδειγμα, αλεύρι, λάδι, γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend