Τι παγωτό επιλέγω φέτος το καλοκαίρι

Τι παγωτό επιλέγω φέτος το καλοκαίρι

Τι παγωτό επιλέγω φέτος το καλοκαίρι

 

Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, αν και ο καιρός έκανε ένα μικρό πισωγύρισμα τις τελευταίες μέρες, η ζέστη παρόλα αυτά έχει μπει στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε περισσότερη δροσιά στα ροφήματα και τα γεύματά μας.

Όσον αφορά το αγαπημένο μας γλύκισμα αυτήν την εποχή, το παγωτό, οι επιλογές μας είναι πολλές, συνδυασμοί, σιρόπια και ξηροί καρποί, που όλα μαζί συνθέτουν όλες τις διαφορετικές γεύσεις που θα συναντήσουμε στα ψυγεία. Θερμιδικά ποικίλλουν, από παγωτά με λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, μέχρι παγωτά αρκετά πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Το ζητούμενο είναι όμως να πετύχουμε ένα θερμιδικά ισορροπημένο παγωτό που θα το απολαύσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε ούτε τις θερμίδες και το βάρος του ούτε ότι επιβάρυνε την υγεία μας. Το πώς θα βγει ένα παγωτό ισορροπημένο, είναι θέμα τεχνογνωσίας.

Η στέβια είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Πρόκειται για μια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη που προέρχεται από το φυτό Stevia και στις ετικέτες τροφίμων θα τη διαβάσουμε ως «γλυκοζίτες στεβιόλης», η οποία δίνει γλυκιά γεύση χωρίς να αποδίδει καθόλου θερμίδες αλλά ούτε να επηρεάζει το σάκχαρό μας. Η χρήση της στην παρασκευή παγωτού είναι πλέον γεγονός, σε συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά. Έτσι, φτάνουμε σήμερα να καταναλώνουμε ακόμη και 84% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλα παγωτά του εμπορίου, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να  μπορούμε να προσέχουμε το βάρος μας, χωρίς να στερηθούμε το αγαπημένο μας γλύκισμα.

Όπως όλα τα γλυκίσματα, έτσι και το παγωτό αποτελεί μία πρόσθετη απόλαυση, στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει κάθε γλυκό, μεταξύ αυτών και το παγωτό, με αρκετές θερμίδες, ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να διαβάζουμε τη διατροφική τους ετικέτα, για να αποφασίσουμε με ποια συχνότητα θα τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Στην ετικέτα δίνουμε βάση στο σύνολο των θερμίδων, των σακχάρων και των ολικών και κορεσμένων λιπαρών, ώστε να επιλέξουμε παγωτά που έχουν χαμηλές τις τιμές αυτές, π.χ. <5% λιπαρά ή απλά σάκχαρα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε για τα χύμα παγωτά όπου δεν υπάρχει διατροφική ετικέτα με αποτέλεσμα να χάνουμε εύκολα το μέτρο και τη ποσότητα που θα καταναλώσουμε και την εκτίμηση των θερμίδων.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον πολλές επιλογές παγωτών, από απλά σε κυπελλάκι με μία γεύση ή συνδυασμούς γεύσεων, παγωτά σε χωνάκι, παγωτά light, παγωτά με σιρόπια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα κ.ά. Συνήθως οι πύραυλοι έχουν περισσότερες θερμίδες από τα κυπελλάκια, ενώ οι γρανίτες αν και περιέχουν λιγότερες θερμίδες, φτιάχνονται αποκλειστικά από ζάχαρη.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε φέτος το καλοκαίρι είναι, να δούμε όλες τις επιλογές παγωτών που έχουμε, να διαβάσουμε τις διατροφικές τους ετικέτες και κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές διατηρώντας την απόλαυση που μας προσφέρουν με όσο δυνατόν λιγότερο θερμιδικό κόστος, αξιοποιώντας και την τεχνολογία και έναν καλό προγραμματισμό.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend