Το κουνουπίδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία μας!

Το κουνουπίδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία μας!

Το κουνουπίδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία μας!

Το κουνουπίδι είναι ένα χειμερινό λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία.

Η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.

Είναι μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.

Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Cruciferae, την ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο.

Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του.

Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές.

Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του.

Ανάλογα με την ποικιλία και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά.

Στη βόρεια Ευρώπη καλλιεργείται μια μονοετής ποικιλία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια , Αττική , Μεσσηνία , Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές.

 

 

Διατροφική ταυτότητα

Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο.

Έχει λίγες θερμίδες, 23 kcal ανά 100 gr τροφίμου και αποτελεί μια καλή επιλογή ως ενδιάμεσο γεύμα(σνακ) σε διαιτητικά προγράμματα.
Διατροφική σύσταση ανά 100gr (βρασμένο)
Θερμίδες 23 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
4.1 g
– Σάκχαρα 1 g

– Φυτικές ίνες 2.7 g
7%
Λίπος
0.4 g
Πρωτείνη
1.8 g
Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.04 mg
4%
Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.05 mg
4%
Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.41 mg
3%
Βιταμίνη B6 0.17 mg
13%
Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 44 μg
11%
Βιταμίνη C 44.3 mg
49%
Ασβέστιο 16 mg
2%
Σίδηρος 0.33 mg
4%
Μαγνήσιο 9 mg
2%
Φώσφορος 32 mg
5%
Κάλιο 142 mg
4%
Ψευδάργυρος 0.18 mg
2%

 

 

Κουνουπίδι και υγεία

Το κουνουπίδι, χαρακτηρίζεται ως το λαχανικό που περιέχει βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς.

H χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου.

Τα συστατικά του θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λιγοστές θερμίδες και αρκετά μεγάλο ποσοστό βιταμινών.

Καλό είναι να αποφεύγουμε το τηγάνισμα του, γιατί η βιταμίνη C καταστρέφεται και αποδίδει περισσότερες θερμίδες.

Περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή.

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τον οργανισμό απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο.

Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος μειώνεται.

Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.

Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό στο κουνουπίδι(όπως και στο μπρόκολο), έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού.

Αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.

Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.

Περιέχει την ουσία αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης.

Έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.

 

 

Καλλιέργεια και ποικιλίες στις μέρες μας

Καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια.

Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και μόνο τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον γι’ αυτό το λαχανικό.

Στις μέρες, μας η καλλιέργειά του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως.

Περισσότερο γνωστό είναι το άσπρο κουνουπίδι, αν και μπορείτε να βρείτε και κόκκινη ποικιλία.

 

 

Συμβουλές για καλύτερη συντήρηση του

Η σύσταση του κουνουπιδιού και η θρεπτικότητά του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κατά την ανάπτυξή του και μετά τη συγκομιδή.

Το κουνουπίδι όταν είναι φρέσκο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του.

Τα φύλλα που το σκεπάζουν χρησιμεύουν για να προστατεύουν το λουλούδι από τον ήλιο, αλλά κατά το μαγείρεμα, καλύτερα να τα αφαιρέσετε.

Διατηρείται στο ψυγείο καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες.

Μπορείτε όμως να βρείτε κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο, αλλά εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι χάνεται μεγάλο μέρος της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

 

 

Συμβουλές χρήσιμες στο μαγείρεμα

Ξεπλύνετε καλά με νερό και ξεχωρίστε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε.

Μπορείτε να το σερβίρετε ωμό, βραστό, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο.

To μαγείρεμα του είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό.

Έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή.

Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα εμποδίστε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.

Ακόμα, για να εξαφανίσετε την οσμή του, μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό όπου βράζει μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας.

Χρήσιμη συμβουλή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το θυρεοειδή, είναι ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου το γεγονός ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό.

Το μαγείρεμά του θα βοηθήσει να απενεργοποιήσετε αυτές τις ουσίες.

Ωμό ταιριάζει σε ποικιλία λαχανικών με διάφορα ντιπ ή σε σαλάτα, ενώ διατηρεί όλα του συστατικά.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend