Τροφές για γερή καρδιά

Τροφές για γερή καρδιά

 

Είναι γνωστό στους περισσότερους, ότι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας πρέπει να μην καπνίζουμε, να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ,  να   περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού, να ακολουθούμε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας και κυρίως να μη στηρίζουμε τη διατροφή μας στο γρήγορο και έτοιμο φαγητό(συσκευασμένα ή επεξεργασμένα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος και τηγανητά). Πρέπει να στηρίζουμε τη διατροφή μας σε διατροφικές επιλογές που προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού, γιατί η σωστή επιλογή τροφίμων που απαρτίζουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι τροφές που αποδεδειγμένα προστατεύουν και προάγουν την σωστή λειτουργία της καρδιά μας είναι οι παρακάτω:

 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και είναι σίγουρα μια τροφή που αποδεδειγμένα προστατεύει την καρδιά μας. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή  που εμφανίζουν αυτά στην ήπια θέρμανση αλλά και τα αντιοξειδωτικά του, συμβάλλοντας έτσι με πολλούς τρόπους στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.

 

Λιπαρά ψάρια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα(ιχθυέλαια), τα βρίσκουμε στα ψάρια και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, ενώ συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Προτιμάμε κυρίως τις σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα μικρά λιπαρά ψάρια και αποφεύγουμε τα μεγάλα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, γιατί εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

 

Όσπρια

Τα όσπρια(Φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα) είναι μια μοναδική επιλογή για την υγεία της καρδιάς μας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι(συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό). Ένα φλιτζάνι οσπρίων είναι αρκετό για να μειώσει την αρτηριακή μας πίεση και να προστατεύσει την καρδιακή λειτουργία.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα και τα υπόλοιπα λαχανικά της κατηγορίας τους, αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ και περιέχουν σημαντικές ποσότητες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Μας προσφέρουν λιγοστές θερμίδες και προκαλούν κορεσμό. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, που συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καλής λειτουργίας της καρδιάς.

 

Ταχίνι

Το ταχίνι παράγεται από αλεσμένο σουσάμι, χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα. Έτσι, διατηρεί 100% τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς ποικιλοτρόπως. Η καθημερινή του κατανάλωση βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, γιατί μειώνουν την απορρόφηση της. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Τα λιπαρά οξέα του ταχινιού συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

 

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν συστατικά που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Η αντιυπερτασική αυτή δράση οφείλεται πιθανόν, στα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό παντζαριών και αποτελεί  ίσως αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριακής πίεσης.

 

Βρώμη και κριθάρι

Στο εξωτερικό περίβλημα της βρώμης και του σιταριού υπάρχει μία συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, οι β-γλυκάνες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της. 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend