Τροφική αλλεργία, τι προσέχουμε

Τροφική αλλεργία, τι προσέχουμε

Τροφική αλλεργία, τι προσέχουμε

Όταν μιλάμε για «τροφική αλλεργία» αναφερόμαστε σε ανοσοβιολογικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Μια αντίδραση του ανοσολογικού μας, δηλαδή, συστήματος σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, που το σώμα λανθασμένα πιστεύει ότι είναι επιβλαβές.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι επιβλαβές ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα για την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε (lgE αντισώματα που απευθύνονται σε ειδικές πρωτεΐνες των τροφίμων), για την καταπολέμηση της ένοχης τροφής ή συστατικού τροφίμου. Την επόμενη φορά που θα καταναλώσουμε την ύποπτη τροφή, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, για να προστατέψει το σώμα μας. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν ένα χείμαρρο αλλεργικών συμπτωμάτων.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διαφορά της τροφικής αλλεργίας από την τροφική δυσανεξία, καθώς η δεύτερη προκαλεί απλά δυσάρεστα συμπτώματα ύστερα από την κατανάλωση τροφής, που δεν αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αντιθέτως η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πρόβλημα, ακόμα και θάνατο. 

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας 
Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Μούδιασμα στο στόμα.
  • Κνίδωση, κνησμό ή έκζεμα.
  • Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού ή άλλα μέρη του σώματος.
  • Προβλήματα στην αναπνοή.
  • Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή εμετό.
  • Ζάλη, λιποθυμία.
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης.
    Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση της ύποπτης τροφής.

 

Θεραπεία

Εκτός από την ιατρική διαχείριση των εκδηλώσεων της τροφικής αλλεργίας(εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα, ενέσιμη χορήγηση επινεφρίνης σε σοβαρές περιπτώσεις) η αυστηρή αποφυγή τροφών που προκαλούν αλλεργία είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μία αντίδραση.
Πρέπει να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε τις ύποπτες τροφές για αρκετές εβδομάδες ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα. Αν υπάρχει βελτίωση τότε μπορούμε τα ύποπτα τρόφιμα να τα εισάγουμε ένα κάθε φορά για να παρατηρήσουμε ποιο τρόφιμο προκαλεί την τροφική αλλεργία.
Στην περίπτωση πολύ περιοριστικής δίαιτας, θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση, και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα(2 βδομάδες το περισσότερο) για την αποφυγή υποσιτισμού.
Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο κοινές τροφές που προκαλούν τροφική αλλεργία, ταξινομημένες σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με την αυστηρότητα του τροφικού αποκλεισμού.

 

1η Κατηγορία:

Γάλα, Αυγά, και Σιτάρι Πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης: Επιτρεπόμενες τροφές: αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδινό και χοιρινό κρέας Απαγορευμένες τροφές: γάλα αγελάδας, αυγά. Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης: Επιτρεπόμενες τροφές: γάλα από σόγια, φασόλια από σόγια, φασόλια, φακές. 
Απαγορευμένες τροφές: σιτάρι Δημητριακά ή αμυλούχες τροφές:Επιτρεπόμενες τροφές: πατάτα, γλυκοπατάτα, ρύζι, δημητριακά, κριθάρι, σίκαλη, κεχρί, βρώμη. Λαχανικά:Επιτρεπόμενες τροφές: όλα τα λαχανικά Φρούτα: 
Επιτρεπόμενες τροφές: όλα τα φρούτα και οι χυμοί Γλυκά: Επιτρεπόμενες τροφές:ζάχαρη(ζαχαρότευτλο), σιρόπι από σφενδάμι, σιρόπι από καλαμπόκι. Λίπη: Επιτρεπόμενες τροφές: λάδι από σόγια, καλαμποκέλαιο, λάδι από λαχανικά, ελαιόλαδο, αραχιδέλαιο, λάδι καρύδας, μαργαρίνες Απαγορευμένες τροφές: βούτυρο και μαργαρίνες που περιέχουν γάλα 

Διάφορα:Επιτρεπόμενες τροφές: αλάτι και μπαχαρικά.

 

2η Κατηγορία: αυστηρός αποκλεισμός 

Πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης:Επιτρεπόμενες τροφές: αρνί Απαγορευμένες τροφές: όλες οι άλλες ζωικές πρωτεΐνες συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, ψαριού, πουλερικών, αυγών και γάλακτος.
Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης: Επιτρεπόμενες τροφές: καμία Απαγορευμένες τροφές: γάλα από σόγια, φασόλια από σόγια, μπιζέλια και ξηροί καρποί Λαχανικά: 
Επιτρεπόμενες τροφές: τα περισσότερα λαχανικά Απαγορευμένες τροφές: ντομάτες και μπιζέλια.Φρούτα: Επιτρεπόμενες τροφές: τα περισσότερα φρούτα και χυμοί
Απαγορευμένες τροφές: εσπεριδοειδή φρούτα, φράουλες Γλυκά: Επιτρεπόμενες τροφές: ζάχαρη (ζαχαρότευτλο), σιρόπι από σφεντάμι, σιρόπι από καλαμπόκι.Λίπη: Επιτρεπόμενες τροφές: λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο Απαγορευμένες τροφές: Βούτυρο, μαργαρίνες, λάδι από λαχανικά, λαδί από σόγια, αραχιδέλαιο Διάφορα: Επιτρεπόμενες τροφές: αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, βανίλια και τάρτες, baking soda Απαγορευμένες τροφές: σοκολάτα, καφές, τσάι, αναψυκτικά και αλκοόλ.

 

3η Κατηγορία: πολύ αυστηρός αυστηρός αποκλεισμός 

Επιτρεπόμενες τροφές: ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή(δημητριακά από ρύζι βοηθούν ιδιαίτερα), ανανάς, βερίκοκα, ροδάκινα, μήλα, αρνί, κοτόπουλο, παντζάρι, καρότα, μαρούλι, γλυκοπατάτες, λευκό ξίδι, ελαιόλαδο, μέλι, ζάχαρη, αλάτι . Απαγορευμένες τροφές: όλα τα υπόλοιπα φαγητά.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend