Τρώω περισσότερο το Χειμώνα, πως θα αποφύγω να αυξήσω το βάρος μου

Τρώω περισσότερο το Χειμώνα, πως θα αποφύγω να αυξήσω το βάρος μου

Τρώω περισσότερο το Χειμώνα, πως θα αποφύγω να αυξήσω το βάρος μου

 

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και  αποτελεί μια δύσκολη εποχή για τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους λόγω του κρύου που ανοίγει την όρεξη μας. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η αυξημένη κατανάλωση τροφής, οδηγούν στην απόκτηση περιττών κιλών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, κάνουν το σώμα μας να έχει ανάγκη από περισσότερο λίπος, ώστε να παράγει οποιαδήποτε κίνηση ή έργο ακόμα και να νιώσει ζεστασιά.

 

Η ανάγκη μας να αυξήσουμε την πρόσληψη της τροφής και η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το κρύο οδηγεί και στα παρακάτω διατροφικά λάθη:

• Αύξηση κατανάλωσης φαγητού για να επιτύχουμε ζεστασιά, οδηγεί στην αύξηση των περιττών κιλών.

• Η έλλειψη ηλιοφάνειας οδηγεί στην μειωμένη έκκριση σεροτονίνης(ορμόνη της καλής διάθεσης). Ο οργανισμός για να αντισταθμίσει το κενό και να βελτιώσει τη διάθεση καταναλώνει παχυντικές τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, οι οποίες ανεβάζουν όμως και τα κιλά μας.

• Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ για ζεστασιά, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, οδηγεί στην αύξηση σωματικού βάρους, αφού συνήθως συνοδεύεται με κατανάλωση μεζέδων.

Τι πρέπει όμως να τρώμε ή να πίνουμε το χειμώνα ώστε να αποφύγουμε την αύξηση βάρους, να καταστείλουμε το αίσθημα λιγούρας αλλά και να νιώσουμε ζεστοί;

Σούπες

Οι σούπες είναι το κλασικό χειμερινό γεύμα, έχουν χαμηλό θερμιδικό προφίλ και μεγάλη ποσότητα νερού που συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η θρεπτική αξία τους αυξάνεται, όταν προσθέσουμε σε αυτές λαχανικά, που τους δίνουν γεύση, άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά. Με την προσθήκη κρέατος ή ψαριού ή κοτόπουλου σε συνδυασμό με καστανό ρύζι ή πλιγούρι, οι σούπες μετατρέπονται σε ένα πολύ χορταστικό και θρεπτικό γεύμα, το οποίο ρυθμίζει τον μηχανισμό της όρεξης.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ιδανική επιλογή για γλυκό σνακ, αποδίδοντας συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας, κρατώντας τα επίπεδα των καυσίμων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση θερμοκρασίας του οργανισμού μας. Μας δίνουν υψηλά επίπεδα ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι(σουσάμι, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος) είναι τροφές με μεγάλη διατροφική αξία και αποδίδουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα που προσφέρουν το αίσθημα της ζέστης και μαγνήσιο που βελτιώνει τη διάθεση.

Ροφήματα

Μια καλή επιλογή για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ είναι η κατανάλωση ροφημάτων που εξασφαλίζουν και την ενυδάτωση οργανισμού μας, το Χειμώνα. Τα ροφήματα από βότανα όπως η μέντα, το δενδρολίβανο, το τσάι του βουνού, έχουν θερμαντικές ιδιότητες, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση χαμηλών θερμοκρασιών και συγχρόνως ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, αποβάλλοντας τοξίνες. Επίσης το ρόφημα του κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ενισχύει την έκκριση σεροτονίνης βελτιώνοντας τη διάθεση μας.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend