Χαλβάς, ένα παραδοσιακό γλύκισμα με οφέλη υγείας!

Χαλβάς, ένα παραδοσιακό γλύκισμα με οφέλη υγείας!

Χαλβάς, ένα παραδοσιακό γλύκισμα με οφέλη υγείας!

 

Ο χαλβάς είναι φτιαγμένος συνήθως από ταχίνι και αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που παράγεται από αγνά και φυσικά υλικά.

Επιστημονικές έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα μας οδήγησαν στο συμπέρασμα όπως η κατανάλωση του με μέτρο, έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Ανεξάρτητα από τη γεύση(βανίλια, κακάο κλπ), ο χαλβάς αποτελείται κατά 50-60% από ταχίνι, δηλαδή από πολτοποιημένο σουσάμι.

Περιέχει κάποια γλυκαντική ουσία που θα του προσδώσει την γεύση, όπως το σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης ή το μέλι.

Στην περίπτωση που είναι φτιαγμένο με κακάο ή ξηρούς καρπούς, αντίστοιχα περιέχει και μικρή ποσότητα αυτών των υλικών.

Από τα συστατικά που το αποτελούν, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι είναι ένα γλυκό με πολλές βιταμίνες και μέταλλα που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο ταχίνι.

Το σουσάμι από το οποίο φτιάχνεται αποτελεί ένα τρόφιμο με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον την τελευταία δεκαετία και εμφανίζει πολύ ισχυρά αποτελέσματα.

Το ταχίνι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.

Έρευνες από όλον τον κόσμο όσο και την Ελλάδα, ταυτοποιούν καινούργια συστατικά και εντοπίζουν νέες ιδιότητες του.

Ορισμένα συστατικά του με ιδιαίτερη σημασία είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες καθώς και κάποια αντιοξειδωτικά.

Κάποιες κλινικές μελέτες χρησιμοποιούν το σουσάμι και το έλαιο του, για να ελέγξουν την επίδραση του στην αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων.

Το ταχίνι λοιπόν έχει ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες οι οποίες προκύπτουν από ερευνητικές μελέτες.

Τέτοιες είναι η αντιμικροβιακή δράση, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και η προστασία της επιδερμίδας.

Η προσθήκη γλυκόζης, φρουκτόζης ή μελιού δίνουν τη γλυκιά γεύση και την ικανοποίηση σε όσους επιλέξουν το χαλβά από ταχίνι ως γλυκό τους.

Εκτός των θρεπτικών του συστατικών, ο χαλβάς από ταχίνι συμμετέχει και στην συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους και έτσι είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Οι θερμίδες που αποδίδει ο χαλβάς εμπορίου κυμαίνονται από 350 ἐως 450 ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα ανά 100γρ τροφίμου.

Μπορούμε να καταναλώνουμε 30γρ χαλβά από ταχίνι ημερησίως για να ικανοποιήσουμε την αίσθηση του γλυκού.

Επιπλέον το γλυκό αυτό θα είναι και υγιεινό, αφού θα έχει συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και δεν μας οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend