Χωριάτική σαλάτα, μόνο ένα ευχάριστο και δροσερό γεύμα;

Χωριάτική σαλάτα, μόνο ένα ευχάριστο και δροσερό γεύμα;

Χωριάτική σαλάτα, μόνο ένα ευχάριστο και δροσερό γεύμα;

Σιγά σιγά πλησιάζει το καλοκαίρι και μαζί με αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται και τα λαχανικά και φρούτα εποχής. Ένα από τα αγαπημένα γεύματα της Άνοιξης και του Καλοκαιριού είναι η χωριάτικη σαλάτα.

Η ελληνική ή χωριάτικη σαλάτα είναι ο κύριος εκφραστής της μεσογειακής κουζίνας. Ένα πολύχρωμο για το μάτι πιάτο και συνάμα μια εύγευστη σαλάτα που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα κύριο γεύμα, γιατί μας παρέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Τα λαχανικά που απαρτίζουν τη χωριάτικη είναι πηγές αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C(ντομάτα,, πιπεριές), η β- καροτίνη(πιπεριές), η ολευροπαΐνη(ελαιόλαδο), η βιταμίνη Ε(ελαιόλαδο), η λουτεΐνη(αγγούρι) και το λυκοπένιο(ντομάτα). Τα θρεπτικά αυτά συστατικά προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού από τις βλαβερές δράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Οι ρίζες αυτές παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού μας. Προκαλούν οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL, κι έτσι δημιουργούνται πλάκες αθηρωμάτωσης με εναπόθεση χοληστερόλης στις αρτηρίες της καρδίας. Σε πλεόνασμα ελεύθερων ριζών προκαλείται στένωση των αρτηριών και εμφανίζεται κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια. Το σελήνιο της χωριάτικης δρα συνεργικά με την βιταμίνη Ε έχοντας ακόμη πιο θετική επίδραση στην υγεία μας

Το κρεμμύδι περιέχει φυτικές θειούχες χημικές ουσίες(allium και allicin) οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική έντονη οσμή του αλλά και για την αντικαρκινική δράση(καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού).

Η χωριάτικη είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, αφού καλύπτει περίπου το 50% των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων. Τα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα της χωριάτικης, προέρχονται από το ελαιόλαδο και ισοφαρίζουν την αρνητική δράση των κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχονται σε υψηλή περιεκτικότητα στην φέτα.

Λόγω της φέτας, η χωριάτικη σαλάτα είναι αλμυρή, οπότε φρόνιμο είναι να μην χρησιμοποιήσουμε πρόσθετο επιτραπέζιο αλάτι. Καλύτερα να δοκιμάσουμε, πριν προσθέσουμε άλλο.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί ένα διαιτητικό γεύμα, καθώς αποδίδει περίπου 300 θερμίδες, έχοντας υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση χωριάτικης πρέπει να είναι οι υπερτασικοί, οι νεφροπαθείς και τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία με κορτιζόνη ή ορμόνες(κυρίως γυναίκες), άτομα με σύνδρομο Coushing(υπερέκκριση κορτιζόλης), λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend