10 απλά βήματα για να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση

10 απλά βήματα για να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση

10 απλά βήματα για να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση

 

Ολοένα και περισσότερες είναι οι έρευνες εκείνες που σχετίζουν την αυξημένη πρόσληψη αλατιού με προβλήματα υγείας.

Η ψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι η κατάσταση όταν κάποιος έχει συστολική πίεση 140mm Hg και άνω και διαστολική πίεση 90mm Hg και άνω.

Η φυσιολογική συστολική πίεση είναι 120mm Hg και διαστολική πίεση 80mm Hg.

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων.

Επίσης, χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή» νόσος αφού τα συμπτώματα πολλές φορές δεν είναι τόσο εμφανή ώστε να παραπέμψουν σε γιατρό για διάγνωση.

Έτσι το 1/3 των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι έχει υπέρταση.

Το αλάτι αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι μια εκ των βασικότερων αιτίων νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο και ευθύνεται για περισσότερους από 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατά καιρούς τα στοιχεία που έχουμε από διάφορες μελέτες δείχνουν ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3400-5000 mg νατρίου την ημέρα.

Αυτές οι ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια όσο 1 κουταλάκι ή τα 2.300 mg νατρίου.

Να σημειώσουμε ότι το αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από νάτριο το οποίο έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση του αίματος και κατά 60% από χλώριο.

Τα ακόλουθα 10 απλά βήματα θα βοηθήσουν να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού στην καθημερινότητα μας και τα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης.

  • Αποφεύγουμε την χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα του φαγητού. Προσθέτουμε αφού μαγειρευτεί έτσι ώστε να ελέγχουμε την ποσότητα.
  • Αντικαθιστούμε το αλάτι με λεμόνι, ξύδι, μπαχαρικά και μυρωδικά για να δώσουμε γεύση στο φαγητό.
  • Προτιμάμε φρέσκα λαχανικά και αποφεύγουμε τα κατεψυγμένα-κονσερβοποιημένα(π.χ έτοιμες σαλάτες)
  • Αποφεύγουμε τα τρόφιμα με συντηρητικά.
  • Αποφεύγουμε τα αλλαντικά και παστά τρόφιμα και να ξεπλένουμε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.
  • Αποφεύγουμε τα έτοιμα παρασκευάσματα όπως κράκερ, κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κτλ.

Το βήμα αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία εάν αναλογιστούμε πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται μόνο από επεξεργασμένα τρόφιμα

 

  • Αποφεύγουμε τα έτοιμα dressings όπως κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα κτλ.
  • Προσέχουμε την κατανάλωσή ξηρών καρπών και προτιμάμε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς
  • Ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων.
  • Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού, μερικές από αυτές είναι: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, Baking-Powder, Διττανθρακικό Νάτριο, Άλμη, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο, Υδροξείδιο του Νατρίου, Προπιονικό Νάτριο, Θειώδες Νάτριο
  • Μπορούμε να δοκιμάσουμε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο, όπως για παράδειγμα το χλωριούχο κάλιο.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend