Αφυδάτωση, πόσο επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες μας;

Αφυδάτωση, πόσο επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες μας;

Αφυδάτωση, πόσο επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες μας;

 

Το νερό είναι ένα συστατικό της διατροφής μας, μεγάλης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό που κυμαίνεται μεταξύ 60%(ενήλικες) έως 75% (μωρά).

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών όπως είναι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν οι ανάγκες του σώματος για νερό είναι αυξημένες, όπως το καλοκαίρι που είναι υψηλή η θερμοκρασία είτε όταν γυμναζόμαστε, και η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε είναι μικρή μπορεί να οδηγηθούμε σε αφυδάτωση, που είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Αφυδάτωση χαρακτηρίζεται η απώλεια υγρών που ξεπερνά το 1% του σωματικού βάρους.

Η μεγάλου χρονικού διαστήματος ανεπαρκής πρόσληψη του νερού επηρεάζει αρνητικά τόσο τις σωματικές όσο και τις πνευματικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι νοητικές λειτουργίες επηρεάζονται λόγω του γεγονότος ότι όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, έτσι στερούνται τα εγκεφαλικά κύτταρα το νερό  καθώς και τις ουσίες που αυτό μεταφέρει, όπως οι βιταμίνες,  συστατικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ήπια ή μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αίσθημα κούρασης, απώλεια συγκέντρωσης και να επηρεάσει την εγρήγορση. Σε μέτρια αφυδάτωση (2-4%) μειώνεται η βραχυχρόνια μνήμη, οι επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα αλλά και η προσοχή που χρειάζεται να δείχνουμε. Σε συνθήκες αφυδάτωσης δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε καταστάσεις που απαιτούν πνευματική διαύγεια, συγκέντρωση και εγρήγορση όπως είναι η απόδοση στην δουλειά μας ή στο σχολείο ή ακόμη κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

Μια άλλη περίπτωση η οποία μπορεί να επηρεαστεί και να επιφέρει μοιραίες συνέπειες είναι η οδήγηση. Ο οδηγός θα πρέπει να είναι πάντα σωστά ενυδατωμένος καθώς στην καλή οδική συμπεριφορά απαιτούνται πνευματική διαύγεια, συγκέντρωση, προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά.

Πρέπει να φροντίζουμε πάντα για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Το σώμα μας χάνει διαρκώς νερό μέσω του δέρματος, της αναπνοής, της εφίδρωσης και άλλων λειτουργιών, περίπου 2,5 λίτρα ημερησίως.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε.

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει μόνος του περίπου 250ml νερού ενώ άλλα 750ml τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Το υπόλοιπο 1,5 λίτρο πρέπει να το λάβουμε καταναλώνοντας υγρά. Η ενυδάτωση δεν γίνεται μόνο πίνοντας νερό, το οποίο συνήθως αποτελεί την πρώτη επιλογή μας, αλλά και καταναλώνοντας χυμούς, γάλα, τσάι, καφέ αλλά και αναψυκτικά. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο μύθος ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση έχει καταρριφθεί καθώς σύμφωνα με μελέτες, η μικρή διούρηση που προκαλεί είναι παροδική και δεν οδηγεί σε αφυδάτωση.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend