Μετρήσεις , Ανθρωπομετρικές Εξετάσεις,-mynutrihealth,διαιτολόγος,-διατροφολόγος,-κίτσος-ευάγγελος

Μετρήσεις , Ανθρωπομετρικές Εξετάσεις

Mynutrihealth

Ανάλυση Μεταβολισμού Ηρεμίας-Βασικού Μεταβολισμού (BMR)

Για την σύνταξη ενός σωστού και εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής είναι απαραίτητο πέρα από την κλινική κατάσταση του του ασθενούς, την οποία μας δίνουν οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, να έχουμε και μία πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα της θρεπτικής του κατάστασης την οποία την παίρνουμε από τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις – εξετάσεις. Η πιο σημαντική μέτρηση – εξέταση είναι η ανάλυση του μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας(BMR) η οποία μας λέει πιο είναι το ποσό της ενέργειας που πρέπει να προσλάβει σε καθημερινή βάση ο ασθενής έτσι ώστε να έιναι απλά στη ζωή(σε κατάσταση κλινήρη) και να χτυπάει μόνο η καρδιά του.

Η εξέταση πραγματοποιείται ως εξής, ο ασθενής ξαπλώνει στο ιατρικό κρεβάτι, προσαρμόζουμε μια μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπο του και μέσω ενός καρδιακού αναπνευστήρα μετράμε την έμμεση θερμιδομετρία του για δέκα λεπτά, δηλαδή τον όγκο του οξυγόνου που εισπνέει και εκπνέει σε κατάσταση ηρεμίας.

Λόγω του ότι όλες οι λειτουργίες σε ένα ανθρώπινο σώμα γίνονται αερόβια, δηλαδή με την καύση οξυγόνου, από τον μέγιστο όγκο οξυγόνου(Vo2max) βλέπουμε ποιες είναι οι θερμίδες που έχει ανάγκη το σώμα του απλά και μόνο για να είναι στη ζωή. Η εξέταση για να είναι επιτυχής και να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα θα πρέπει ο ασθενής να έχει τηρήσει ένα πρωτόκολλο, μια σειρά πραγμάτων δηλαδή ἐτσι ώστε να μην έχουμε λάθος αποτέλεσμα, αυτά είναι τα εξής:

Δεν θα πρέπει να έχει φάει ή να έχει πιεί τίποτα άλλο εκτός από νερό τέσσερις ώρες πριν από τη μέτρηση.
Δεν πρέπει να έχει καπνίσει, να έχει καταναλώσει καφεΐνη, να έχει πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη ή ψευδοεφεδρίνη τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τη μέτρηση.
Δεν θα πρέπει να έχει γυμναστεί(αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον οχτώ ώρες πριν τη μέτρηση.
Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να έχουν τον κύκλο έμμηνης ρύσης τους ούτε να είναι πέντε μέρες πριν από αυτόν.

Μετρήσεις , Ανθρωπομετρικές Εξετάσεις,-mynutrihealth,διαιτολόγος,-διατροφολόγος,-κίτσος-ευάγγελος
mynutrihealth

mynutrihealth

Τμηματική Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Η δεύτερη ανθρωπομερτική εξέταση που πρέπει να πραγματοποιήσουμε για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της θρεπτικής κατάστασης είναι η τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος.

Με την τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος βλέπουμε τμηματικά(άνω – κάτω άκρα και κορμός σώματος) το λιπώδη ιστό μας(υποδόριο αλλά και σπλαχνικό λίπος), τη μυϊκή μας μάζα, το ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό, την οστική μάζα μας, την σαρκοπενία αλλά και τη μεταβολική μας ηλικία!!! Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με τη μέθοδο της βιοαγωγιμότητας, δηλαδή όπως ένα καρδιογράφημα.

Σωματομετρικές μετρήσεις

Επίσης πρέπει να γίνουν και πρόσθετες μετρήσεις για την ολοκληρωμένη και σωστή εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης του ασθενούς όπως, ο υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος(BMI), σωματικές αναλογίες(περιφέρειες), αναλογία γοφών – μέσης, καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, αρτηριακή πίεση, κτλ.

footer-bg-brand
Επόμενο
Drag View Close play
0%