Ήξερες ότι;

Συχνά ερωτήματα (ήξερες ότι;)

Χρειαζόμαστε καθημερινά 4,6 γραμμάρια αλατιού, το οποίο προσλαμβάνουμε από τις τροφές, χωρίς να βάλουμε σε αυτές επιπλέον;

Το πορτοκάλι εκτός της βιταμίνης C, για την οποία είναι γνωστό, περιέχει πάνω από 170 ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές δράσεις;

Ασφαλής απώλεια βάρους ανά εβδομάδα θεωρείται,  η απώλεια 0,5-1 κιλό την εβδομάδα ή αλλιώς το 1% του σωματικού βάρους, δηλαδή, συνολική απώλεια ανά μήνα 2-4 κιλά.

Τα σύκα έχουν μια ισχυρή επίδραση κατά του πολλαπλασιασμού και τον κυτταρικό θάνατο, αναστέλλοντας τη σύνθεση του DNA των καρκινικών κυττάρων;

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη των ιώσεων είναι η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων καλών διατροφικών συνηθειών;

Το σουσάμι είναι ο ξηρός καρπός με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες και ότι η συστηματική κατανάλωση ταχινιού(φτιάχνεται από σουσάμι) μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την κακή χοληστερόλη(LDL);

Το πρωινό με βρώμη και γάλα συντελεί σε μείωση των επιπέδων χοληστερίνης κατά 10% σε διάστημα 4 εβδομάδων;

Η αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού είναι ισχυρότερη από εκείνη του μαύρου, καθώς οι κατεχίνες που περιέχει, είναι τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή;

Το φασκόμηλο ως αφέψημα, βοηθά σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, όπως η ουλίτιδα και σε μικρό-τραυματισμούς του στόματος;

Το φολικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA στον οργανισμό μας, τις βασικές δηλαδή δομικές μονάδες της ζωής;

Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συνιστάται απώλεια του 10% του αρχικού σωματικού βάρους, καθώς η απώλεια βάρους ομαλοποιεί σημαντικά τον κύκλο;

Οι γυναίκες που εμφανίζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να αποφεύγουν τροφές που είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα(όπως  γλυκά, αναψυκτικά, ζάχαρη σε όλες της τις μορφές), καθώς επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση, η οποία παρατηρείται συχνά;

Ήξερες ότι : Πολλές φορές το φαγητό αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση μετά τη διακοπή του καπνίσματος με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να αναζητά όλο και περισσότερα φαγητά προς κατανάλωση;

Η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς επίσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου;

Η συχνή κατανάλωση πρωινού λοιπόν, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως καλύτερη διαχείριση βάρους, χαμηλότερη χοληστερίνη, μειωμένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καλύτερη πεπτική λειτουργία, λιγότερες ασθένειες του άνω αναπνευστικού και καλύτερη πνευματική υγεία;

Ο στόχος της γρήγορης απώλειας βάρους έχει ως αποτέλεσμα την επανάκτηση του σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνάει το αρχικό;

Η κατανάλωση ακτινίδιου, λόγω των φυτικών ινών και του καλίου που περιέχει στηρίζουν την υγεία της καρδιάς, καθώς η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προστασία από απώλεια μυϊκής μάζας, διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μείωση της δημιουργίας λίθων στα νεφρά;

Τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης με σημαντική αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες;

Τον διατροφικό σίδηρο τον συναντάμε με δύο μορφές: τον αιμικό και τον μη αιμικό; Ο αιμικός ή αλλιώς ζωικός σίδηρος βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως, κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά, συκώτι; Ο μη αιμικός ή αλλιώς σίδηρος των φυτικών τροφίμων βρίσκεται σε, φασόλια, φακές, κάποια φρούτα και λαχανικά.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο μορφές σιδήρου βρίσκεται στην απορρόφηση του; Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα μας σε ποσοστό 8% έως 40%, ενώ ο μη αιμικός απορροφάται δυσκολότερα σε ποσοστό 0,5% έως 6%.

 

Οι φυτοχημικές ουσίες κουμαρίνες(coumestrol), που περιέχονται στον αρακά, φαίνεται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά του προστατεύουν την καρδιά, περιορίζουν διάφορες εκφυλιστικές διαδικασίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου;

Το ασβέστιο εκτός απο ενίσχυση της δομής και της πυκνότητας των οστών και των δοντιών μας, συμβάλλει και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, καθώς και στη μείωση του κοιλιακού λίπους σε όσους ακολουθούν υποθερμιδικό διαιτολόγιο;

Τα άτομα με υψηλή χολερυθρίνη δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλάτι και ότι συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης ψωμιού και βουτύρου;

Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών όπως είναι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος;

Η φυτική ίνα, β-γλυκάνη μειώνει την χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου σε ορθό και κόλον έντερο, δρα κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το βερίκοκο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, περιέχει υδατάνθρακες, πηκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες και αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών;

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου(πρωτεΐνη που αποτελεί τη βάση όλων των συνθετικών ιστών);

Η βιταμίνη C εχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών;

Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση σημαντικών μορίων όπως είναι οι ορμόνες θυροξίνη και αδρεναλίνη και κατεχολαμινών;

Η βιταμίνη C Συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, τυροσίνης-τρυπτοφάνης;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο, με στόχο την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και τη διατήρηση της υγείας τους και την πρόληψη από διαταραχές, όπως η οστεοπόρωση;

 

Η βιταμίνη D ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης;

Το αβγοτάραχο μας παρέχει σε μεγάλες ποσότητες τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, του αμφιβληστροειδούς, τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και την πρόληψη του καρκίνου;

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες; Οι διαλυτές συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και προάγουν την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Οι αδιάλυτες διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου σε καλή κατάσταση, εμποδίζοντας τη δυσκοιλιότητα και την εμφάνιση εκκολπωμάτωσης.

Οι υδατάνθρακες θεωρούνται πολύ σημαντικά ενισχυτικά μνήμης;

Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό όλων των υδατανθράκων και αποτελεί το μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου;

Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες C, Ε, D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το βόριο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β( Β1, Β6, Β12, η χολίνη και το φυλλικό οξύ);

Τροφές πλούσιες σε χολίνη ενδυναμώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης;

Η βιταμίνη Ε είναι ίσως το πιο άριστο αντιοξειδωτικό; Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων. Επίσης προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση, και συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Δυσκοιλιότητα, έλκη, χρόνια συμφόρηση στο στήθος, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα, καντιντίαση, απόστημα πνευμόνων, προβλήματα ιγμορίτιδας, καταρροή και δυσπεψία μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή;

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες; Τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη βοήθεια που προσφέρουν στη δυσκοιλιότητα, γιατί δεν αλλάζουν σύσταση και απορροφούν νερό στο γαστρικό σωλήνα. Έτσι μαλακώνει το εντερικό περιεχόμενο και προωθείται πιο εύκολα.

Η Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)

συμμετέχει στο σχηματισμό σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης; και ὀτι η χαμηλή της πρόσληψη ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά ενώ, οι έρευνες δείχνουν πως άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν χαμηλές τιμές της στο αίμα τους;

 

Είναι πολύ σημαντική τόσο η διατροφή όσο και ο γενικότερος τρόπος ζωής μας μέχρι την ηλικία των 35 ετών, για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οστική μάζα και να αποφύγουμε την οστεοπόρωση;

Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια; Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στους ιστούς και στα υγρά του σώματος και χρησιμοποιούνται στη δομή των κυττάρων και σε άλλες λειτουργίες.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και προωθεί τη συγκέντρωση ενδοκοιλιακού λίπους; όχι μόνο διεγείρει τον εγκέφαλο αυξάνοντας την όρεξη αλλά προωθεί τη συγκέντρωση λιπιδίων στο σπλαχνικό λιπώδη ιστό που βρίσκεται στην ενδοκοιλιακή περιοχή και θεωρείται ο πιο επικίνδυνος. Παράγεται στο στομάχι και η λειτουργία της είναι να δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Η έκκρισή της αυξάνεται πριν το φαγητό και μειώνεται μετά.

Ως συμπλήρωμα διατροφής ορίζουμε όλα τα προϊόντα τροφής, τα οποία προστίθενται στη συνολική διατροφή και περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία(μέταλλα), βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες(ουσίες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό), αποστάγματα ή συνδυασμό οποιονδήποτε από τα παραπάνω συστατικά;

Ως συμπλήρωμα διατροφής ορίζουμε όλα τα προϊόντα τροφής, τα οποία προστίθενται στη συνολική διατροφή και περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία(μέταλλα), βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες(ουσίες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό), αποστάγματα ή συνδυασμό οποιονδήποτε από τα παραπάνω συστατικά;

Τα λαχανικά αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και ότι, με τη μορφή σαλάτας όταν συνοδεύουν τα γεύματα μας, ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας και την άμυνα του οργανισμού;



Ο ελληνικός καφές μπορεί να έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις οι οποίες συνδέονται με την υγεία της καρδιάς, όπως είναι η βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη, η υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά αντιοξειδωτικά και η άμεση επίδραση που έχει στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή κινητικότητα των αγγείων;

Είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος των λιπιδίων στο αίμα των παιδιών που έχουν οικογενειακό ιστορικό(ένας από τους δύο γονείς έχει αυξημένη χοληστερόλη ή έχει υποστεί έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών); και ότι για κάθε παιδί το οποίο διαγιγνώσκεται με υπερχοληστερολαιμία, υπάρχει ένας γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα του;

Η κανέλα βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και κάποια συστατικά της έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση; Ότι βοηθά στη δυσπεψία, την υπέρταση, στους πονοκεφάλους, αλλά και στους πόνους περιόδου, ενώ κι όσοι πάσχουν από έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλο απολαμβάνουν τα ευεργετικά της οφέλη;

Το Θυμάρι έχοντας ως μπροστάρη τη θυμόλη που περιέχει, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνη Α που βοηθά την όραση; Επίσης συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης, εμφανίζει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου του οργανισμού μας, παρέχοντας σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σιδήρου.

Μπορούμε να φτιάξουμε τσάι με μαντζουράνα και να επωφεληθούμε των καταπραϋντικών της ιδιοτήτων όσον αφορά στομαχόπονους και γενικότερα το πεπτικό σύστημα; Θεωρείται επίσης αποχρεμπτικό για παθήσεις του αναπνευστικού και ευεργετικό για το νευρικό βήχα.

Το γαρίφαλο περιέχει υψηλές ποσότητες ευγενόλης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και φαίνεται να δρα ενάντια σε καρκίνους του πεπτικού και σε φλεγμονές των αρθρώσεων;

Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, ενώ λόγω των οιστρογονικών ιδιοτήτων που θεωρείται ότι έχει, προτείνεται και για τη ρύθμιση του κύκλου των γυναικών;

Η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης είναι πολύ ισχυρή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β-καροτίνης και σιδήρου; Η δράση της επεκτείνεται εκτός από την αντιγήρανση και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Drag View Close play
0%