Εμφανίζουν τα παιδιά υψηλή χοληστερόλη;

Εμφανίζουν τα παιδιά υψηλή χοληστερόλη;

 

 

Η χοληστερόλη, όπως είναι γνωστό, είναι μια λιπαρή, κηρώδης ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων μας. Βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος. Ωστόσο, αν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετά και σημαντικά προβλήματα. Το σύνηθες είναι, προβλήματα που απορρέουν από υψηλή χοληστερόλη, να εμφανίζονται κυρίως στην τρίτη ηλικία και λιγότερο σε ενήλικες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, ότι η χοληστερόλη δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών.

 

Έλεγχος επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 

Οι αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο χρόνων, αφού νωρίτερα δεν δίνουν, ουσιαστικά αποτελέσματα. Έλεγχος, στα πλαίσια του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά, μιας και στο 90% των περιπτώσεων το εύρημα είναι τυχαίο, αλλά κυρίως πρέπει να γίνεται στα υπέρβαρα παιδιά. Επιβεβλημένος είναι ο έλεγχος στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό(ένας από τους δύο γονείς έχει αυξημένη χοληστερόλη ή έχει υποστεί έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών). Για κάθε παιδί το οποίο διαγιγνώσκεται με υπερχοληστερολαιμία, υπάρχει ένας γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα του.

Με σύμμαχο τη διατροφή. 

Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της «κακής, LDL» χοληστερόλης στο αίμα, είναι μια διατροφή πλούσια σε ζωικά, κορεσμένα λιπαρά. Άλλοι παράγοντες είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και το αυξημένο σωματικό βάρος. Για παιδιά που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις, όπως και στους ενήλικες. Επειδή πολλές φορές, η συνεργασία με ένα παιδί δεν είναι πάντα εύκολη, καλό είναι ο στόχος μας να επικεντρώνεται, στην αποφυγή του έτοιμου φαγητού απ’ έξω, αλλά και των γλυκών και αλμυρών εκείνων σκευασμάτων που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Για τα παιδιά εκείνα, που λόγω φορτωμένου προγράμματος(φροντιστήρια, αθλήματα), λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, συστήνεται η κατανάλωση σνακ φτιαγμένων από το σπίτι όπως τοστ, σάντουιτς, κράκερ σπιτικά, κέικ φτιαγμένα με αγνά υλικά, σπιτικά αρτοσκευάσματα και πίτες. Επίσης μπορούμε να καταφύγουμε στην αγορά τέτοιων υγιεινών γευμάτων απ’ έξω, όταν δεν προλαβαίνουμε να τα ετοιμάσουμε σπίτι.

Όταν υπάρχει οικογενής υπερχοληστερολαιμία(επίπεδα χοληστερόλης, πάρα πολύ υψηλά), λόγω κληρονομικότητας, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακόμα και τη λήψη στατινών(φάρμακα), από μικρή ηλικία. Θετική είναι η επίδραση των φυτικών στερολών στη μείωση της χοληστερόλης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τρόφιμα με   εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, όπως φυτικές μαργαρίνες, ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού(καθημερινή κατανάλωση τους μειώνει τη χοληστερόλη 7-10%, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής) και μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, ακόμα και σε παιδιά. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει τη χρήση φυτικών στερολών σε παιδιά άνω των 2 ετών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή παιδιά κάτω των 10 ετών(σε όσα δεν επιτρέπεται φαρμακευτική αγωγή) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όταν δεν επιτυγχάνεται επιθυμητή μείωση της, μόνο με διατροφικές αλλαγές.

Λέμε ναι στη φυσική δραστηριότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να προτρέπουμε τα παιδιά, ανεξαρτήτως επιπέδων χοληστερόλης, να εντάξουν στη ζωή τους, τη φυσική δραστηριότητα. Τα οφέλη που θα αποκομίσουν, δεν αφορούν μόνο στη σωματική υγεία τους αλλά και στην ψυχική. Σε όσα παιδιά εμφανίζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αίματος, η άσκηση βοηθά με δύο διαφορετικούς τρόπους: αρχικά, βοηθά άμεσα δίνοντας σήμα στον οργανισμό να διώξει τη χοληστερόλη από το αίμα και έπειτα, βοηθά έμμεσα μειώνοντας το σωματικό βάρος και κατ’επέκταση τις πιθανότητες να έχει κάποιο παιδί αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα του.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend