Εξεταστική περίοδος, επιτυχία με σύμμαχο τη διατροφή

Εξεταστική περίοδος, επιτυχία με σύμμαχο τη διατροφή

Εξεταστική περίοδος, επιτυχία με σύμμαχο τη διατροφή

 

 

Η εξεταστική περίοδος για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου έχει ήδη ξεκινήσει, για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων εξετάσεων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και για τους φοιτητές θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Έχει αποδειχθεί ότι μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή, αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για τους υποψήφιους. Μέγιστη απόδοση στο διάβασμα επιτυγχάνουμε, ακολουθώντας τα παρακάτω διατροφικά  βήματα.

 

  • Προτιμάμε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά ως βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση. Καλές πηγές είναι τα κουάκερ, τα μούσλι, το πολύσπορο ψωμί και τα ολικής άλεσης δημητριακά 
  • Αποφεύγουμε τα μεγάλα, λιπαρά και δύσπεπτα γεύματα. Οι λιπαρές τροφές εξάγονται αργά από το στομάχι, έτσι επιμηκύνουν την πέψη και μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. 
  • Διατηρούμε ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης. Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αποφεύγουμε τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη(χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τους, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση. Εάν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε κατανάλωση καφεΐνης, αποφεύγουμε τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τονωτικά με καφεΐνη, καθώς μπορεί να απορυθμίσουν τα ωράρια του ύπνου μας. 
  • Προσφέρουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα γλυκόζη στον εγκέφαλο, καταναλώνοντας σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα. Τα σνακ είναι καλό να αποτελούνται είτε από φρούτα(μέσω της βιταμίνης C τονώνουν τον εγκέφαλο και μέσω του συμπλέγματος βιταμίνης Β απελευθερώνουν γλυκόζη από τους υδατάνθρακες), είτε ανάλατους ξηρούς καρπούς(πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που δρουν σαν αντιοξειδωτικά) ή δημητριακά ολικής άλεσης. 
  • Αρκετοί έφηβοι και φοιτητές έχουν κακή διατροφή, παρουσιάζοντας συχνά σιδηροπενική αναιμία. Φροντίζουμε λοιπόν στα γεύματα να υπάρχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου για να μειώσουμε το αίσθημα κόπωσης αλλά και να βελτιώσουμε την οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων. 
  • Περιορίζουμε τη ζάχαρη γιατί μας προσφέρει «κενές» θερμίδες. Επίσης αυξάνει και αμέσως μετά μειώνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα 
  • Δεν ξεκινάμε ποτέ ένα αυστηρό διατροφικό σχήμα αυτή την περίοδο, υπό τη μορφή δίαιτας, ειδικά εάν δεν μας παρακολουθεί κάποιος ειδικός. Περιορίζουμε τις παχυντικές τροφές στα γεύματα και αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα από άγχος και ανία. 

 

Στην πράξη:

  • Καταναλώνουμε πάντα ένα καλό πρωινό. Καταναλώνοντας πρωινό έχουμε μεγαλύτερη απόδοση, καλύτερη συγκέντρωση και ευκολότερη απομνημόνευση. Φροντίζουμε το πρωινό μας να έχει 1 μερίδα γαλακτοκομικών(γάλα ή γιαούρτι), μια μερίδα δημητριακά ή πολύσπορο ψωμί, ένα φρούτο και αν θέλουμε ένα αβγό ή λίγο τυρί. Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά πρωινά, όπως π.χ. τυρόπιτες, κρουασάν κλπ 
  • Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προσπαθούμε να καταναλώσουμε τα 3 κύρια γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το μεσημεριανό και το βραδινό είναι καλό να συνοδεύονται από μια σαλάτα εποχής και να περιέχουν 3-4 φορές την εβδομάδα καλής ποιότητας πρωτεΐνες όπως είναι το άπαχο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια. Αποφεύγουμε τα τηγανητά, το πολύ λάδι και τις κρέμες γάλακτος στο μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε στο φούρνο, στην κατσαρόλα με λίγο λάδι, στο γκριλ ή στη χύτρα και αποφεύγουμε το τηγάνισμα. 
  • Ενδιάμεσα στα γεύματα καταναλώνουμε πάντα κάποιο σνακ. Είτε σπίτι είτε εκτός σπιτιού, φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως παστέλι, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι με μέλι ή με φρούτα, γρανίτα παγωτό, δημητριακά και bars πρωινού, μικρά σάντουιτς, ανάλατοι ξηροί καρποί. 
  • Δεν αγοράζουμε έτοιμα σνακ(πατατάκια, γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολατοειδή) για το σπίτι, καθώς τα περισσότερα υστερούν θρεπτικά και είναι πλούσια σε θερμίδες. 
  • Τρώμε πάντα στο τραπέζι και όχι στο «πόδι» και να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο στο φαγητό. Με αυτό τον τρόπο ξεκουραζόμαστε από το διάβασμα, ενώ τρώμε πιο συνειδητά. Έτσι, αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα από άγχος ή ανία. 
  • Πριν την εξέταση είναι καλό να καταναλώσουμε με το πρωινό μια μικρή ποσότητα σοκολάτας(30γρ), που βελτιώνει τη συγκέντρωση και περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά. 

Μεγάλης σημασίας είναι και η ύπαρξη μιας ήπιας μορφής φυσικής δραστηριότητας, για να μειώνουμε το άγχος και να βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου μας. 

Καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά!

                                                                           

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend