Κυτταρίτιδα, πως την καταπολεμάμε

Κυτταρίτιδα, πως την καταπολεμάμε

Κυτταρίτιδα, πως την καταπολεμάμε

 

Με τον όρο κυτταρίτιδα, περιγράφουμε την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό, που συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα.

Οι αιτίες εμφάνισης της μπορεί να είναι πολλές, μερικές από αυτές είναι: η καθιστική ζωή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η παρουσία παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα.

Διατροφικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα, όχι όμως με μια κλασική υποθερμιδική δίαιτα αλλά μια διατροφή η οποία θα «τρέφει» το δέρμα. Και αυτό γιατί οι υποθερμιδικές δίαιτες διαλύουν το λίπος στα διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς να υποχωρεί η κυτταρίτιδα.

Χρειάζονται αλλαγές στον καθημερινό τρόπο διατροφής μας και μέσα από αυτές, ίσως απομυθοποιήσουμε κάποια τρόφιμα και καταστάσεις. Μέχρι σήμερα για παράδειγμα, ο καφές ήταν ο νούμερο ένα ύποπτος εχθρός της κυτταρίτιδας. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά και ο καφές υπάρχει σε κρέμες αισθητικής και πιο συγκεκριμένα, οι μεθυλοξανθίνες που περιέχονται σε αυτόν και θεωρούνται σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. 

Επίσης η πεποίθηση πως τα ανθρακούχα ποτά(αναψυκτικά) προκαλούν κυτταρίτιδα χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση, δεν υφίσταται πλέον.  Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας και συνολικότερα τον τρόπος ζωής μας, όπως:

Συστηματική κατανάλωση αμινοξέων, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων λιπαρών οξέων, συστατικών τα οποία ενισχύουν την δομή των κυττάρων του δέρματος και το προστατεύουν από φλεγμονές. Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, συχνή κατανάλωση ψαριού και ξηρών καρπών όπως τα καρύδια είναι δυνατόν να μας δώσουν αρκετά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Ικανοποιητική πρέπει να είναι και η κατανάλωση του νερού. Οι συστάσεις μιας μέσης  ημερήσιας πρόσληψης υγρών είναι 2 – 4 λίτρων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για  υγρά συνολικά και όχι αποκλειστικά νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρών αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου(ζωικού) λίπους και αντικατάσταση του με μονοακόρεστο(ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος(φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια). Πηγές κορεσμένου λίπους είναι κυρίως τα λιπαρά κρέατα, τα τηγανητά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα.

Περιορίζουμε επίσης τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών όπως είναι το νάτριο. Πλούσια σε νάτριο είναι το επιτραπέζιο αλάτι, τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά, τα τρόφιμα τύπου Junk food, ενώ προσοχή δίνουμε στην προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού και στο μαγείρεμα.

Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψουμε την αυξημένη φυσική δραστηριότητα καθημερινά: από το απλό περπάτημα ως το γυμναστήριο. Με την καθιστική ζωή το λεμφικό υγρό λιμνάζει και οι τοξίνες που συσσωρεύονται μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτυχθεί.                               

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend