Ποιο ποτό να καταναλώσω στις γιορτές των Χριστουγέννων;

Ποιο ποτό να καταναλώσω στις γιορτές των Χριστουγέννων;

Ποιο ποτό να καταναλώσω στις γιορτές των Χριστουγέννων;

Μετράμε λίγες μέρες ακόμα για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Εκτός από το φαγητό, τα γλυκά και τις θερμίδες τους, μια άλλη παγίδα των γιορτινών αυτών ημερών είναι το αλκοόλ, καθώς εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά συνήθως είναι φορτωμένα με ζάχαρη και θερμίδες, και ως εκ τούτου ακόμη και λίγα ποτηράκια την ημέρα, μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων και ακολούθως σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυτές τις γιορτινές μέρες μπορεί να επηρεάσει τον αυτοέλεγχο μας και να διεγείρει την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο και να κινούμαστε λιγότερο.

Ας δούμε λοιπόν τι θερμίδες μας παρέχουν τα πιο δημοφιλή ποτά αυτών των ημερών που θα βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι.

Κρασί: Ένα ποτήρι κρασί, ή σαμπάνια(150 ml) μας αποδίδει περίπου 120 θερμίδες. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και η θέση του στο γιορτινό(και όχι μόνο) τραπέζι είναι ωφέλιμη για την υγεία μας, όταν το καταναλώσουμε με μέτρο.

Μπύρα: Ένα κουτάκι μπύρα(330 ml) μας αποδίδει περίπου 153 θερμίδες. Αξίζει να αναφέρουμε πως η μπύρα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως βιτατμίνη Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, λόγω της παρουσίας των δημητριακών σε αυτή.

Τσίπουρο: Το τσίπουρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βαθμό αλκοόλης και μας αποδίδει περίπου 150 θερμίδες ανά 45ml. Ανήκει στα καθαρά αλκοολούχα ποτά έχει και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας όταν το καταναλώνουμε με μέτρο, όπως μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντιθρομβωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ούζο: Το ούζο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βαθμούς αλκοόλης και μας αποδίδει περίπου 98 θερμίδες ανά 45ml. Ο γλυκάνισος που περιέχει, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθά την πέψη. Συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης 1 ποτηράκι για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες

Αναψυκτικά: Κάθε κουτάκι αναψυκτικού(330ml) με ζάχαρη μας αποδίδει περίπου 140 θερμίδες(και κάθε ποτήρι αναψυκτικού περίπου 100 θερμίδες) και οι θερμίδες αυτές προέρχονται αποκλειστικά από τη ζάχαρη που περιέχουν αυτού του τύπου τα ροφήματα.

Νερό: Το αλκοόλ αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά και γενικά, καλό είναι να μην παίρνει τη θέση του νερού στο τραπέζι μας. Καλό λοιπόν είναι, αυτές τις γιορτές να έχουμε δίπλα μας στο τραπέζι και μια κανάτα με νερό, ώστε να βάζουμε νερό στο ποτήρι μας όταν θέλουμε να ξεδιψάσουμε και να έχουμε το ποτό μας μόνο για να το απολαύσουμε(το ποτό δεν μας ξεδιψάει αλλά αντιθέτως μας αφυδατώνει).

Εύχομαι σε όλους χαρούμενες γιορτές με υγεία, ευτυχία και πολλές όμορφες στιγμές!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend