Φασκόμηλο, ένα αφέψημα με πολλά οφέλη

Φασκόμηλο, ένα αφέψημα με πολλά οφέλη

Φασκόμηλο, ένα αφέψημα με πολλά οφέλη

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά(Σάλβια η φαρμακευτική ή Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός, Salvia officinalis) ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών Ελελίφασκος(Salvia). Πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, αποτελεί δημοφιλές ρόφημα στη Χώρα μας. Οι Γάλλοι ονομάζουν το φασκόμηλο Ελληνικό τσάι.  Είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό, φύεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Μεγαλύτερη παραγωγή του συναντάμε στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου.  Εκτός της χρήσης του ροφήματος, το χρησιμοποιούμε επίσης στη μαγειρική και στην κοσμετολογία, αφού αποτελεί ιδανικό συστατικό για αρκετά προϊόντα ομορφιάς. Είτε βράσουμε τα φύλλα για να φτιάξουμε ρόφημα, είτε τα χρησιμοποιήσουμε για να προσθέσουμε περισσότερη γεύση στα φαγητά μας, το φασκόμηλο είναι ένα αρωματικό βότανο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να δώσει στον οργανισμό σημαντικά οφέλη και να ενισχύσει την άμυνα του για την πρόληψη ή αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων και προβλημάτων υγείας.

Χρήσεις

Η αρωματική οσμή του, είναι κατάλληλη για τη μαγειρική και ενδείκνυται για χρήση σε ζωμούς και σάλτσες. Ως αφέψημα, βοηθά σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας(ουλίτιδα και μικρό-τραυματισμούς του στόματος). Θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση φλεγμονών όπως η φαρυγγιτίδα και λαρυγγίτιδα, αλλά και για το κρυολόγημα, αφού ασκεί βλεννολυτική δράση.

 

Οφέλη για την υγεία

Το φασκόμηλο έχει υπογλυκαιμική, αντισπασμωδική και αντιμυκητιακή δράση, ενώ παρουσιάζει και ωφέλιμες ιδιότητες για την πεπτική λειτουργία. Η κατανάλωση του προκαλεί θερμότητα στο εντερικό σύστημα και επιταχύνει την κυκλοφορία, τη χώνεψη και τη διούρηση.Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών και το ρόφημα του δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα αναζωογονεί και τονώνει τους μύες, ανακουφίζοντας από κράμπες και πόνους.Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθιστούν το ρόφημα ιδανικό για γαργάρες και προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης στο λαιμό.Τα αιθέρια έλαια που προκύπτουν από τα φύλλα του, δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλο και φαίνεται πως βοηθάνε τη βελτίωση της μνήμης. Η κατανάλωση του θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από Alzheimer.

Επίσης βρίσκει εφαρμογή στην ομορφιά και την περιποίηση της επιδερμίδας.Τα αιθέρια έλαια του, μπορούν να συνδράμουν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και να αυξήσουν τη λειτουργία του κυκλοφορικού.Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση της ξηρής επιδερμίδας, στην αντιμετώπιση της ακμής και την ανακούφιση του εκζέματος. Ποδόλουτρο με προσθήκη φύλλων φασκομηλιάς απομακρύνει την δυσάρεστη οσμή και δροσίζει τα πόδια.Τα έλαια του, βελτιώνουν τα αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά και γι αυτό το συναντάμε ως συστατικό σε σαμπουάν και κρέμες περιποίησης, βοηθώντας την καταπολέμηση της πιτυρίδας και την ενδυνάμωση της τρίχας.

 

Προφυλάξεις

Πάντως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση, που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, βλάβες στο συκώτι και το νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τα επιτρεπτά όρια θουγιόνης που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΜΑ) δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα από 7-12(ή με άλλη έρευνα 2-20) αφεψήματα φασκόμηλου την ημέρα. Ο ΕΟΦ ορίζει αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη τα 5 mg α και β-θουγιόνης προερχόμενα από το φασκόμηλο, και όχι περισσότερο από 2 βδομάδες συνεχόμενης λήψης.  Λόγω της εμμηναγωγού δράσης του δεν ενδείκνυται σε εγκύους γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Δεν πρέπει να καταναλώνεται από μικρά παιδιά και για τον ίδιο λόγο από γυναίκες που θηλάζουν. Η ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φασκόμηλο, φαίνεται ότι έχει παρόμοια δράση με τα κανναβοειδή και στις ημέρες μας θεωρείται μια ψυχοτροπική νευροτοξίνη. Γι αυτό δεν πρέπει να γίνει υπερβολική και παρατεταμένη χρήση του βοτάνου.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend