Κυτταρίτιδα το «αιώνιο» πρόβλημα των γυναικών

Κυτταρίτιδα το «αιώνιο» πρόβλημα των γυναικών

Κυτταρίτιδα το «αιώνιο» πρόβλημα των γυναικών

 

Όταν μιλάμε για “κυτταρίτιδα” συνήθως περιγράφουμε την αποθήκευση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς κάτω από αυτό στοιβάδα, η οποία συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα στον συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής υφής φλοιού πορτοκαλιού πάνω στο δέρμα.

Εννιά στις δέκα γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας.

Συνήθως δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα σε αυτή την περιοχή να μην τρέφονται καλά.

Έτσι το σώμα, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που έχουν περισσότερη ανάγκη να τραφούν.

Τα πιο κοινά σημεία του σώματος , όπου βλέπουμε να κάνει την εμφάνιση της η κυτταρίτιδα είναι: οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά αλλά και οι γάμπες.

Οι λόγοι εμφάνισης της μπορεί να είναι πολλοί, όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, ορισμένες ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ακόμα και η δυσκοιλιότητα.

Όποια και αν είναι αιτία που την προκαλεί , η κυτταρίτιδα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα μόλις κάνει την εμφάνισή της στο σώμα οποιασδήποτε γυναίκας.

Οι γυναίκες  που εμφανίζουν την κυτταρίτιδα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση ακολουθώντας μερικές γενικές οδηγίες
Σημαντικό είναι σε μια πρώτη φάση να κάνουν έναν πλήρη  ορμονικό έλεγχο και να συμβουλευτούν το γιατρό τους.
Καλό θα ήταν επίσης ο περιορισμός ή ακόμα καλύτερα η διακοπή του καπνίσματος αλλά και η μετρίαση της κατανάλωσης αλκοόλ.
Να αλλάξουν την καθημερινότητα τους και τον καθιστικό τρόπο ζωής, εντάσσοντας σε αυτή εάν είναι δυνατό κάποια οργανωμένη άσκηση (αεροβική γυμναστική, κάποιο σπορ προτίμησης, ή και περπάτημα).
Να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Διατροφολόγου-Διαιτολόγου τoυς .
Όσο αφορά το βάρος τους, αν κάποια είναι υπέρβαρη χρήσιμο θα ήταν να επιδιώξει την απόκτηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους, εντός των ορίων του δείκτη μάζας σώματος(18,5-24,9),  αλλά και τη συνολική σύσταση του οργανισμού από λίπος και άλιπη μάζα.
Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής αποτελεί τον κύριο αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Τα διατροφικά σημεία που πρέπει να προσέξει κάποια γυναίκα πιο αναλυτικά είναι :

1.Μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων (υδατανθράκων)

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον περιορισμό των απλών σακχάρων (π.χ. ζάχαρη), που λαμβάνει μια γυναίκα. Θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων(φυτικές ίνες).
Με αυτόν τον τρόπο η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα με αποτέλεσμα να τις “κρατάει” για περισσότερη ώρα, αλλά συμβάλλει επίσης στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι καλό είναι να εντάξετε αρκετά τα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή σας .
Προσοχή λοιπόν,  γιατί η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές σε ορατή μορφή αλλά και κρυμμένη και έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
2. Ικανοποιητική κατανάλωση νερού

Ένας καθοριστικός παράγοντας στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας είναι η ικανοποιητική κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό).
Το νερό είναι απαραίτητο και παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).
Η πρόσληψη του πρέπει τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπερνά τα 2 λίτρα καθημερινά.
3. Μείωση πρόσληψης κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους

Κορεσμένο ονομάζεται το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, και κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
Καλό είναι  να κυριαρχεί στη διατροφή το μονοακόρεστο λίπος  (ελαιόλαδο) και το πολυακόρεστο (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα των θερμίδων που καταναλώνει κάποια γυναίκα καθημερινά, ώστε να μην οδηγούν σε παχυσαρκία.
Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, καθώς και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

4. Ορθολογική κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι όπως ξέρουμε οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.
Έτσι καλό είναι να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό.
Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται,  ενώ πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής παρασκευής.
Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού “fast food” αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.
Κλείνοντας , θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν μια γενική προσέγγιση αυτού του προβλήματος της κυτταρίτιδας από διατροφική κυρίως πλευρά.
Περισσότερες πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες αλλά και  εξατομικευμένες οδηγίες μπορεί να έχει κανείς απευθυνόμενος σε Πτυχιούχους Διατροφολόγους – Διαιτολόγους .

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend