Πόσο βάρος πρέπει να χάνω κάθε εβδομάδα

Πόσο βάρος πρέπει να χάνω κάθε εβδομάδα

Πόσο βάρος πρέπει να χάνω κάθε εβδομάδα

 

Ίσως η πιο συχνή ερώτηση που δεχόμαστε οι διαιτολόγοι και μάλιστα από το πρώτο ραντεβού με τον πελάτη είναι: Πόσα κιλά πρέπει να χάνω την εβδομάδα ή τον μήνα; Η απάντηση σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και καλό θα ήταν να βάζουμε τον εκάστοτε διαιτώμενο σε μια διαδικασία καλύτερης σκέψης σχετικά με το βάρος του αλλά και τον στόχο που έχει στο μυαλό του.

Όταν ρωτάμε το διαιτώμενο τι ακριβώς θέλει να πετύχει μέσα από τη προσπάθεια  του ή με πιο σωματικό βάρος θα ήταν ικανοποιημένος, η απάντηση του, τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι διαιτώμενοι βάζουν ως στόχο τους τη μεγάλη και γρήγορη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο φυσικά είναι λάθος και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Ο στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι εφικτός, συγκεκριμένος, μετρήσιμος και φυσικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι όχι μόνο το τελικό νούμερο που θα δούμε στη ζυγαριά αλλά η απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αλλαγή της σχέσης του διαιτώμενου με την τροφή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν και υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους δεν έχουν κανένα απολύτως ασφαλές και μόνιμο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και τις πιο πρόσφατες συστάσεις τους, σε περίπτωση που έχουμε πλεονάζον σωματικό βάρος, ο στόχος μας πρέπει να είναι αρχικά η βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών και η συνολική μείωση του βάρους κατά 5-10% από το αρχικό(κυρίως  λίπος).

Ασφαλής απώλεια βάρους θεωρείται,  η απώλεια 0,5-1 κιλά την εβδομάδα ή αλλιώς το 1% του σωματικού βάρους, πχ γυναικά 65 κιλά καλό είναι να χάνει 0,65 κιλά την εβδομάδα, αντίστοιχα άντρας 85 κιλών καλό είναι να χάνει 0,85 κιλά την εβδομάδα. Η συνολική απώλεια ανά μήνα πρέπει να είναι 2-4 κιλά.

Μισό κιλό λίπους αποδίδει 3500kcal θερμίδες επομένως για να έχουμε απώλεια 0,5 κιλό την εβδομάδα χρειαζόμαστε μείωση 500 θερμίδων την ημέρα(500kcal X 7 μέρες=3.500 kcal). Αντίστοιχα για να έχουμε απώλεια 1 κιλό την εβδομάδα χρειαζόμαστε μείωση 1000 θερμίδων την ημέρα. Καλό είναι η όποια διατροφή θα ακολουθήσουμε να μην είναι κάτω από 1200kcal για τις γυναίκες και 1500kcal για τους άντρες. Διαιτολόγια κάτω από αυτές τις θερμίδες δεν μπορούν να μας καλύψουν σε θρεπτικά συστατικά και επίσης δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη φυσιολογική λειτουργιά του οργανισμού(καρδιά, εγκεφάλος). Επίσης η διατροφή που θα ακολουθήσουμε εκτός από τις θερμίδες πρέπει να μας καλύπτει και σε όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά(πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες) στις συνιστώμενες αναλογίες.

Πρέπει επιπλέον να μας παρέχει στις συνιστώμενες ποσότητες μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, στοιχεία, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Σημαντικοί επίσης παράγοντες για την ομαλή απώλεια βάρους είναι και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα μας, η ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η μείωση του καπνίσματος, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε επιλέγοντας τοπικά προϊόντα εποχής, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα.

Επομένως, απώλεια βάρους 0,5-1 κιλό/ εβδομάδα ή συνολική απώλεια 5-10% του βάρους μας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σε συνδυασμό με τη μείωση του σωματικού λίπους(όχι μυϊκής μάζας) και τη μείωση της περιμέτρου μέσης. Τέτοια οφέλη είναι: η μείωση της υπέρτασης, η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend