Σνακ στη δουλειά; Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά.

Σνακ στη δουλειά; Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά.

Σνακ στη δουλειά; Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά.

 

Στις μέρες μας, οι γρήγοροι ρυθμοί, το έντονο στρες και τα εκτεταμένα ωράρια εργασίας δεν μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στον εαυτό μας. Κυριότερο «θύμα» αυτού του φαινομένου, είναι η διατροφή μας. Οι εργαζόμενοι είμαστε επιρρεπείς σε διατροφικά ατοπήματα, μιας και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη δουλειά, αφήνοντας συχνά τη διατροφή μας σε δεύτερη μοίρα.

Μια τέτοιου είδους διατροφική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσής, γιατί μία μη ισορροπημένη διατροφή δεν παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς.

Έτσι, μια ισορροπημένη διατροφή έχει μεγάλη σημασία για εμάς και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αξία των φρούτων και των λαχανικών. Κατέχουν εξέχουσα θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσής τους στην υγεία έχει αναδειχθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Η σύσταση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες την ημέρα(περίπου 400 γραμμάρια), με σκοπό την προαγωγή ενός θρεπτικού και υγιεινού διαιτολογίου.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσω της κατανάλωσης σαλάτας ή μαγειρεμένων λαχανικών στα κύρια γεύματα της ημέρας και δύο με τρία φρούτα στο πρωινό ή σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα, ενώ μπορούμε εύκολα και πρακτικά μία από τις συνιστώμενες μερίδες να την προσλάβουμε από ένα ποτήρι φρέσκο φυσικό χυμό. Οι χυμοί, είναι ιδιαίτερα εύκολοι στην προετοιμασία τους, και διαθέσιμοι για κατανάλωση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και επιπλέον είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως και τα ολόκληρα φρούτα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ίσως οι σημαντικότερες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά και άλλων ωφέλιμων ουσιών, όπως είναι τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, θωρακίζοντας το σώμα μας ενάντια στην εμφάνιση χρονίων νοσημάτων. Φροντίζουμε λοιπόν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας και στη δουλειά μας, τόσο στα κύρια γεύματα όσο και στα ενδιάμεσα μικρογεύματά μας.

  1. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να απολαύσουμε με ηρεμία ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα όπως είναι μία χορταστική σαλάτα. Την φτιάχνουμε με αρκετά λαχανικά της επιλογής μας και αυξάνουμε τη θρεπτική της αξία προσθέτοντας πηγές αμύλου και πρωτεΐνης. Εάν πάλι επιλέξουμε κάποιο άλλο κυρίως πιάτο, το συνοδεύουμε με ωμά ή βραστά λαχανικά.
  2. Δεν ξεχνάμε τα ενδιάμεσα γεύματα – σνακ. Μας παρέχουν άμεσα ενέργεια δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την εργασία μας. Κάνουμε λοιπόν τις κατάλληλες επιλογές, φροντίζοντας τόσο για τη γραμμή όσο και για την υγεία μας. Επιλέγουμε ένα φρούτο εποχής και το καταναλώνουμε ολόκληρο, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, προσθέτοντας έτσι γεύση στο γιαούρτι μας ή ετοιμάζουμε μία πολύχρωμη φρουτοσαλάτα. Αν πάλι δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο στη δουλειά, μπορούμε να επιλέξουμε έναν στυμμένο φυσικό χυμό.
  3. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση μας. Η κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακόμη και μία μικρή αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης. Έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα το νερό, αλλά μπορούμε επίσης να επιλέξουμε και άλλα υγρά, όπως γάλα χαμηλών λιπαρών ή έναν δροσιστικό φυσικό χυμό ο οποίος, εκτός από υγρά, θα μας εφοδιάσει με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend