10 διατροφικά «μυστικά» για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου.

10 διατροφικά «μυστικά» για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου.

10 διατροφικά «μυστικά» για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου.

 

Είναι γνωστό, στους περισσότερους, ότι το ασβέστιο ενισχύει τη δομή και την πυκνότητα των οστών και των δοντιών. Πέραν αυτών των λειτουργιών του, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου συμβάλλει, στην ομαλή λειτουργία νευρικού και μυϊκού συστήματος, καθώς επίσης και στη μείωση του κοιλιακού λίπους σε όσους ακολουθούν κάποια υποθερμιδική διατροφή.

Το 99% του αποθηκευμένου ασβεστίου στον οργανισμό βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει ασβέστιο και επομένως πρέπει να λαμβάνει καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες μέσω της διατροφής. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ο οργανισμός απορροφά ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια, μειώνοντας έτσι την πυκνότητά τους, με επακόλουθο την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, σύμφωνα με την ηλικία, κυμαίνεται από 800 έως 1200 mg. Οι βασικότερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο(σαρδέλες, γαύρος), το σουσάμι, το ταχίνι, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα. Τα 100γρ ταχίνι αποδίδουν 426mg ασβεστίου, δείχνοντάς ότι κάνοντας κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ακόμα και χωρίς να καταναλώσουμε γαλακτοκομικά.

Για να ενισχύσουμε λοιπόν το οστικό, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα μας, θα  αναφέρουμε 10 διατροφικά «μυστικά» που θα αυξήσουν εύκολα και γρήγορα τη διατροφική πρόσληψη ασβεστίου.

1. Επιλέγουμε ως ενδιάμεσο σνακ, πάντα μερικά ωμά ανάλατα αμύγδαλα. 15-20 αμύγδαλα αποτελούν ένα χορταστικό και υγιεινό σνακ.

2. Προσθέτουμε γάλα στις σούπες μας. 

3. Προσθέτουμε σουσάμι στις σαλάτες μας.

4. Προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι σε κάθε φυσικό χυμό που φτιάχνουμε, αλλά επίσης χρησιμοποιούμε το ταχίνι και ως dressing στις σαλάτες μας.

5. Φτιάχνουμε τζατζίκι, από γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά(2%) για να συνοδεύουμε τα γεύματά μας που έχουν ως βάση το κρέας.

6.Προσθέτουμε σε σαλάτες και σούπες, μικρή ποσότητα τριμμένου τυριού χαμηλών λιπαρών.

7. Φτιάχνουμε smoothies, προσθέτοντας σε αυτά μικρή ποσότητα γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών(2%).

8. Αντί γλυκού, προτιμάμε χαλβά από ταχίνι. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσουμε ένα γλυκό με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

9. Προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι, στις φρυγανιές ή στη μπανάνα μας.

10. Επιλέγουμε το μπρόκολο για σαλάτα αλλά και ως συνοδευτικό που συμπληρώνει πιάτα από ζυμαρικά ή ρύζι. 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend