Διατροφή για καλή επαγγελματική απόδοση
Η διατροφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις πνευματικές λειτουργίες ενός ανθρώπου.
Ο σωστός τρόπος διατροφής βελτιώνει τον τρόπο σκέψης και διατηρεί την φυσική μας κατάσταση σε υψηλά επίπεδα.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι σημαντικό για τον εγκέφαλο αλλά και για το υπόλοιπο σώμα.
Η πρόσληψη των αναγκαίων θερμίδων ημερησίως παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη και στη συγκέντρωση.
Η σωστή αναλογία σε θρεπτικά συστατικά όπως, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, νερό, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αλλά και η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη πνευματική διαύγεια (συγκέντρωση, μνήμη, μάθηση).
Μελέτες υποστηρίζουν ότι «οι εξυπνότεροι» άνθρωποι ανά τον κόσμο προσέχουν πολύ την διατροφή τους.
Οι υδατάνθρακες θεωρούνται πολύ σημαντικά ενισχυτικά μνήμης.
Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό όλων των υδατανθράκων και αποτελεί το μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου.
Όταν στερήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους.
Ταυτόχρονα η γλυκόζη συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης, η οποία είναι ο βασικός νευροδιαβιβαστής που συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης.
Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες C, Ε, D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το βόριο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β1, Β6, Β12, η χολίνη και το φυλλικό οξύ).
Οι βιταμίνες B6, B12 και το φολικό οξύ παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η βιταμίνη B1(θειαμίνη) βοηθά στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και είναι απαραίτητη για την αποδέσμευση ενέργειας από τις τροφές στον εγκέφαλο, ενισχύοντας την πνευματική δραστηριότητα.
Τροφές πλούσιες σε χολίνη ενδυναμώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βρίσκονται στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα και στους ξηρούς καρπούς.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, ο κολιός και οι σαρδέλες, στο μουρουνέλαιο , στη σόγια , στα καρύδια , στην αντράκλα και σε άλλα τρόφιμα, σε μικρότερες συγκεντρώσεις.
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρό οξύ, το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA), προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης και την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η γήρανση, ενώ τα ιχθυέλαια (EPA, DHA) έχουν, επίσης, συνδεθεί με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.
Ο σίδηρος αποτελεί βασικό μέταλλο για την ζωή, είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων, βοηθά στην ανάπτυξη, αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες και προλαμβάνει την κόπωση.
Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κρέας, το αυγό, τα όσπρια και το σπανάκι.
Για να βελτιώσουμε την απορροφησιμότητα του σιδήρου στον οργανισμό μας, συνοδεύουμε τις τροφές μας που περιέχουν φυτικής προέλευσης μη αιμικό σίδηρο, με βιταμίνη C (μπρόκολο , κουνουπίδι , εσπεριδοειδή , ντομάτα , ακτινίδιο).
Επίσης αποφεύγουμε τις υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα) ή φυτικών ινών (ολικής άλεσης, πιτυρούχα προϊόντα) σε συνδυασμό με τις τροφές που περιέχουν σίδηρο.
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα οστρακοειδή, στα ψάρια, στα ολικής άλεσης δημητριακά, στους σπόρους (κολοκύθας, πασατέμπος), στον αρακά, στα φασόλια, στο σιτάρι.
Το βόριο (Boron) το βρίσκουμε στα φιστίκια, στα αμύγδαλα, στα καρύδια.
Καλές πηγές Β-καροτίνης είναι το καρότο, η πατάτα, το πορτοκάλι, η ντομάτα, το γλυκό κολοκύθι και γενικότερα τα πορτοκάλια και κίτρινα φρούτα και λαχανικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η βιταμίνη Ε είναι ίσως το πιο άριστο αντιοξειδωτικό. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων.
Προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση, και συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Ο εγκέφαλος είναι άμεσα εξαρτώμενος από το κυκλοφορικό σύστημα και από το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα.
Για καλή εγκεφαλική λειτουργία και καλή απόδοση στις πνευματικές εργασίες, δεν πρέπει να αμελούμε την τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα), την υγιεινή διατροφή και τον καλό ύπνο, σε ποιότητα και διάρκεια.
Η σπουδαιότητα ενός ισορροπημένου πρωινού είναι πολύ μεγάλη, έτσι ώστε να εφοδιάσουμε τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια και να μας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι το μεσημέρι.
Ένα σωστό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει: 1 τοστ + 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 κούπα γάλα + 1 κούπα δημητριακά, 1 κούπα γάλα + 2 φέτες μαύρο ψωμί με μαργαρίνη-μέλι.
Η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη απόδοση στην εργασία.
Μια διατροφική συμπεριφορά η οποία ενισχύει τη συγκέντρωση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, περιλαμβάνει οπωσδήποτε τροφές όπως σιτηρά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια, αβγά, σαλάτες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα σε σωστή πάντα ποσότητα και αναλογία .