Διατροφή και δυσκοιλιότητα, 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Στη σημερινή εποχή γνωρίζουμε πως η δυσκοιλιότητα αφορά ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από μειωμένη συχνότητα κενώσεων(μια ανά τουλάχιστον τρεις ημέρες).
Μπορεί να εμφανιστεί κατά την αρχή ενός προγράμματος διατροφής(ιδιαίτερα όταν περιορίσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών), κατά την εμμηνόπαυση και στην τρίτη ηλικία, στη διάρκεια πολυήμερης απουσίας από το σπίτι(ολιγοήμερες διακοπές), υπό πίεση και έντονο stress κτλ.
Η θετική πλευρά της υπόθεσης είναι ότι ανά πάσα συνθήκη, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προληφθεί αρκεί να γνωρίζουμε 3 απλά πράγματα.
Τι συμβαίνει με τις φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη βοήθεια που προσφέρουν στη δυσκοιλιότητα, γιατί δεν αλλάζουν σύσταση και απορροφούν νερό στο γαστρικό σωλήνα. Έτσι μαλακώνει το εντερικό περιεχόμενο και προωθείται πιο εύκολα. Αυτές θα τις βρούμε στα πλήρη δημητριακά, στα φρούτα(κυρίως αυτά που τρώγονται με τη φλούδα), σε ορισμένα όσπρια και στα λαχανικά. Εάν απέχουμε από όλα τα παραπάνω για καιρό, αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά.
Για παράδειγμα επιλέγουμε αρχικά αμυλώδη λαχανικά όπως το καλαμπόκι, τα μπιζέλια, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες και μετά προχωρούμε στα υπόλοιπα λαχανικά, φρούτα και όσπρια, αλλά και σε πλήρη(ολικής αλέσεως) δημητριακά. Συνεχίζουμε με τροφές που είναι πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες(φλοιοί και σπόροι που τρώγονται) όπως μήλα, βερίκοκα, αχλάδια, ροδάκινα, σύκα και δαμάσκηνα(και αποξηραμένα). Πρέπει να κάνουμε λογική κατανάλωση των παραπάνω, γιατί παραμονεύουν γαστρικές διαταραχές όπως τυμπανισμός, μετεωρισμός και επιδείνωση τελικά της δυσκοιλιότητας.
Τι συμβαίνει με το νερό;
Πολλές φυτικές ίνες χωρίς νερό επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το περιεχόμενο του εντέρου είναι διογκωμένο και σκληρό, εμποδίζοντας ή επιφέροντας επώδυνη κένωση. Μια καλή τακτική είναι να πίνουμε 1,5 λίτρο νερό(1 μεγάλο μπουκάλι) την ημέρα επιπρόσθετα από τη λήψη άλλων υγρών(καφές, χυμοί, τσάι). Βέβαια η τακτική αυτή θα βοηθήσει περισσότερο όταν δεν λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες υγρών γενικότερα και όταν ουσιαστικά είμαστε αφυδατωμένοι. Οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται κι εδώ.
Τι συμβαίνει με την κίνηση;
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση-μετατόπιση του σώματος και εκτελούνται με ζωηρό αλλά μέτριο ρυθμό(έντονο περπάτημα, τζόγκινγκ, κολύμβηση, ποδήλατο) είναι ιδιαίτερα ευεργετικές μιας και κινητοποιούν τη συσταλτικότητα του εντέρου. Αντίθετα φαίνεται πως η έντονη και συστηματική άσκηση ίσως να επιδεινώνει την κατάσταση όταν προϋπάρχει τάση για δυσκοιλιότητα.
Αλλάζουμε
Τροποποιούμε την καθημερινότητά μας βήμα βήμα, ίσως και με τη βοήθεια ενός ημερολογίου καταγραφής τροφής και άσκησης. Πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τη βοήθεια ενός ειδικού υγείας, αρμόδιου για την κατάρτιση ενός προγράμματος διατροφής(και άσκησης) για την ανακούφιση και εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων που επιφέρει η χρόνια δυσκοιλιότητα. Αρκεί να γνωρίζουμε και φυσικά να προσαρμόσουμε 3 απλά πράγματα στην καθημερινότητα μας.