Επηρεάζει η διατροφή μας τον ύπνο;
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας, από την απόδοση στην εργασία μας μέχρι και την ασφάλεια μας στο δρόμο. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε ως βραδινό, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας. Η έλλειψη ύπνου, επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και οι καρδιακές παθήσεις. Παράγοντες όπως το στρες ή το αν είμαστε σωματικά δραστήριοι, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας.
Αρχικά, καλό είναι να προσέξουμε πόσο και πότε τρώμε. Πριν ξαπλώσουμε είναι σημαντικό να έχουμε μια σαφή εικόνα του πόσο τρώμε, καθώς και το πότε. Είναι δύσκολο να κοιμηθούμε και να μην διαταράξει τίποτα τον ύπνο μας αν αισθανόμαστε πρησμένοι. Η συνέπεια στη διατροφή μας είναι σημαντική για μια ξεκούραστη νύχτα. Εάν παραλείπουμε τα γεύματα κατά το πρώτο μισό της ημέρας και τρώμε τα πάντα όταν γυρίζουμε σπίτι, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένα τρόφιμα, αλλά και ποτά, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας.
Πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα τρόφιμα όπως το τσίλι μπορούν να μας προκαλέσουν καούρα. Όταν νιώσουμε παλινδρόμηση οξέων από πικάντικα τρόφιμα και ξαπλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα μας, τα οξέα από το στομάχι μας μπορούν να εισχωρήσουν πιο εύκολα στον οισοφάγο, προκαλώντας μας μια αίσθηση καψίματος στο στήθος και διαταράσσεται έτσι ο ύπνος μας. Τέτοια τρόφιμα είναι: Καυτερά φαγητά, όπως πικάντικες κόκκινες πιπεριές και τζατζίκι. Εσπεριδοειδή, ντομάτες και αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει κάποιους να κοιμηθούν πιο γρήγορα, ωστόσο το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Διαταράσσει το σημαντικότερο στάδιο του ύπνου(REM). Ένας λόγος που νιώθουμε ανήσυχοι την νύχτα είναι ότι το αλκοόλ αυξάνει την αδενοσίνη. Ενώ αυτό βοηθά στο να μας πάρει ο ύπνος αρχικά, μόλις το επίπεδο της αδενοσίνης μειωθεί στο σώμα μας, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε στη μέση της νύχτας.
Λιπαρά φαγητά: Το πεπτικό μας σύστημα αργεί να χωνέψει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά(burger, πίτσα, σουβλάκια, πατάτες, μπέικον, τηγανητά κρέατα κλπ), κυρίως τα κορεσμένα, και αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών και η μείωση κατανάλωσης φυτικών ινών συνδέεται με λιγότερο βαθύ και ικανοποιητικό ύπνο.
Ζάχαρη: Τα επιδόρπια, τα γλυκά ποτά ή οτιδήποτε άλλο περιέχει ζάχαρη μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με διακοπή του ύπνου τη νύχτα, καθώς και με μικρού βαθμού ακράτεια. Ενώ ορισμένες περιστασιακές διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι φυσιολογικές, η κατανάλωση ζάχαρης πριν από τον ύπνο μπορεί όχι μόνο να μας κρατήσει άγρυπνους, αλλά και να διακόπτει τον ύπνο μας πιο συχνά.
Κατανάλωση υγρών προ ύπνου: Όπως δεν πρέπει να υπερκαταναλώνουμε φαγητό πριν από τον ύπνο, το ίδιο ισχύει και για τα υγρά. Η επαρκής ενυδάτωση μας βοηθά να κοιμηθούμε και να διατηρήσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, το πότε θα πιούμε νερό είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να πίνουμε όλα τα υγρά της ημέρας πριν πάμε να ξαπλώσουμε, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την ανάγκη μας να πάμε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τυριά: Κάποια τυριά περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη και μπορεί να μας βοηθήσουν στον ύπνο, αλλά τα δυνατά ή τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, η γραβιέρα και η παρμεζάνα περιέχουν υψηλές ποσότητες του αμινοξέος τυραμίνη, που αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό και μας οδηγεί σε υπερένταση και επομένως σε διαταραγμένο ύπνο.