Γιατί είναι καλό να πίνουμε στιγμιαίο καφέ;

Γιατί είναι καλό να πίνουμε στιγμιαίο καφέ;

Γιατί είναι καλό να πίνουμε στιγμιαίο καφέ;

 

Τα τελευταία χρόνια είναι κάποια τρόφιμα που μελετώνται από τους επιστήμονες για την τυχόν επίδραση που έχουν στην υγεία μας. Ένα από αυτά είναι ο καφές και οι διάφοροι τύποι του. Έτσι, τείνουν να διαλευκανθούν οι μύθοι που περιβάλλουν τον καφέ. Η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά και την καφεΐνη που περιέχει.

 

Πέντε παράγοντες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ είναι ευεργετική για την υγεία μας, είναι οι ακόλουθοι:

  • Ο καφές δεν θα προκαλέσει πόνο στο στομάχι μας. Η αντίληψη ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, έχει να κάνει με την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει κάθε φορά που τρώμε. Οι έρευνες μέχρι τώρα ήταν μη καταληκτικές. Μία μελέτη, διερεύνησε αν η κατανάλωση καφέ επηρέαζε το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, την παλινδρόμηση και την οισοφαγίτιδα ως τις διαταραχές που σχετίζονται με την παραγωγή γαστρικού οξέος και έτσι βρέθηκε ότι στατιστικά δεν επιβεβαιώνεται κάποια συσχέτιση του καφέ με αυτές τις καταστάσεις. Επομένως, πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που ακούγεται για το στιγμιαίο καφέ.

 

  • Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ο στιγμιαίος καφές, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Ανάλογα με την ποικιλία του, μπορεί να παρέχει στον οργανισμό 300-550 mg αντιοξειδωτικών συστατικών, ανά 2g, που αποτελεί τη συνηθισμένη μερίδα (περίπου 1 κουταλάκι) καφέ. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αυξάνει και την αναλογία των προσλαμβανόμενων αντιοξειδωτικών. Τα χλωρογενικά οξέα του καφέ επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλοί θεωρούν ότι ο καφές και ιδιαίτερα ο στιγμιαίος, επιδεινώνει τις καρδιακές αρρυθμίες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ούτε επιδημιολογικές, ούτε κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Μία μέτρια κατανάλωση καφέ, φαίνεται να είναι πιο ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, από την πλήρη αποχή. Η κατανάλωσή του βέβαια πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου και τις οδηγίες του γιατρού του.

 

  • Ενυδάτωση του οργανισμού μας και αίσθηση κορεσμού! Ο σκέτος καφές, από τη μια δεν έχει θερμίδες και από την άλλη φαίνεται να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, πράγμα που μπορεί να μας γλιτώνει από περιττές θερμίδες τσιμπολογήματος ή μη. Για αυτή του τη δράση, ενάντια στη πείνα, υπεύθυνο είναι κάποιο άλλο συστατικό του καφέ (υπό διερεύνηση) και όχι η καφεΐνη. Μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε τον στιγμιαίο μας καφέ σκέτο ή προσθέτοντας ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η στέβια. Επίσης, ο καφές, παρά τα όσα πιστεύονταν μέχρι πριν κάποια χρόνια, ενυδατώνει τον οργανισμό σχεδόν όπως το νερό. Αυτό σημαίνει ότι στα υγρά που προσλαμβάνετε καθημερινά πρέπει να συνυπολογίσετε και το ρόφημα του καφέ καθώς συμβάλει εξίσου στην ενυδάτωσή σας.

 

  • Τόνωση για καλή πνευματική και αθλητική απόδοση. Η καφεΐνη είναι το κύριο συστατικό του στιγμιαίου καφέ που «τονώνει», χωρίς να είναι εθιστική, αφού δεν πληροί τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί εξαρτησιογόνος ουσία, από το Διαγνωστικό και Στατιστιστικό Εγχειρίδιο των Πνευματικών Διαταραχών (DMS-5), της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Σε μέτριες συγκεντρώσεις, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και καταπολεμά την υπνηλία και την κόπωση, ενώ ενισχύει την ικανότητα εγρήγορσης, συγκέντρωσης και μνήμης, τη σωματική δραστηριότητα και την αθλητική απόδοση, ενώ βελτιώνει και τη διάθεση.

 

  • Προστασία από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Αρκετές είναι οι μελέτες των τελευταίων ετών που δείχνουν ότι ο καφές, κανονικός ή ντεκαφεϊνέ, έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου και πιθανότατα στην πρόληψη της εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι αύξησαν την κατανάλωση καφέ που περιείχε καφεΐνη, σε πάνω από ένα φλιτζάνι/ημέρα, ανεξάρτητα από το εάν έπιναν πιο πριν καφέ ή όχι, είχαν σε διάστημα 4 ετών, μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 κατά 11%, ενώ όσοι μείωσαν την πρόσληψη καφέ, πάνω από ένα φλιτζάνι/ ημέρα, αύξησαν κατά 17% την πιθανότητά να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

 

Αν λοιπόν σας αρέσει ο στιγμιαίος καφές και δεν τον επιβαρύνετε και με θερμιδογόνα πρόσθετα(σαντιγί, ζάχαρη), τότε απολαμβάνετε μόνο τα ευεργετικά του οφέλη για την υγεία και αυτά είναι αρκετά.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend