παχυσαρκία ενηλίκων,-mynutrihealth,διαιτολόγος,-διατροφολόγος,-κίτσος-ευάγγελος

Παχυσαρκία Ενηλίκων

Mynutrihealth

Στη δεκαετία του ’60, η παχυσαρκία ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Από τότε όμως, έως σήμερα, οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει και οι διαιτητικές συνήθειες έχουν “δυτικοποιηθεί”.

Αυτό σημαίνει αυξημένη πρόσληψη λίπους, ζάχαρης, αλατιού και ενέργειας. Αντίθετα, έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας, ενώ πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι η συχνότητα παχυσαρκίας είναι αυξημένη και στα παιδιά.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ προάγει και την εμφάνιση προβλημάτων στα οστά, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Η θνησιμότητα αυξάνεται όταν το άτομο είναι υπέρβαρο και παχύσαρκο, ή ολιγοβαρές . Πολλοί παχύσαρκοι, προσπαθώντας να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, ακολουθούν δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα η διατροφή τους να είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.

παχυσαρκία ενηλίκων,-mynutrihealth,διαιτολόγος,-διατροφολόγος,-κίτσος-ευάγγελος
mynutrihealth

mynutrihealth

Επιπλέον, στις δίαιτες που είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες (500 έως 800 θερμίδες την ημέρα) ο ασθενής δεν αλλάζει τελικά τη διαιτητική του συμπεριφορά, αλλά όταν λήξει αυτή η περίοδος της σκληρής δίαιτας, συνήθως επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες και αυξάνει το βάρος του. Αυτό αργότερα ενδεχομένως θα τον ωθήσει να ακολουθήσει ξανά μία ίδιου τύπου δίαιτα και έτσι θα μειώνει και θα αυξάνει το βάρος του κατά διαστήματα, κάτι που είναι πιο επιβλαβές για την υγεία από το να παρέμενε σταθερά υπέρβαρος.

Η πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση για μείωση του βάρους πρέπει να περιλαμβάνει:

- τη σταδιακή μείωση της πρόσληψης ενέργειας από την τροφή, χωρίς όμως να επηρεάζεται η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που δεν συνεισφέρουν στην ενέργεια
- τη σταδιακή τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς
- και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
Είναι ενδεικτικό ότι μείωση του σωματικού βάρους κατά 10% που θα διατηρηθεί για το υπόλοιπο της ζωής, επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από μία μεγάλη μείωση του σωματικού βάρους που δε θα διαρκέσει πολύ.

footer-bg-brand
Επόμενο
Drag View Close play
0%