ρόλος του Διατροφολόγου στη διατροφική υποστήριξη ασθενών με COVID 19

Ο ρόλος του Διατροφολόγου στη διατροφική υποστήριξη ασθενών με COVID-19.

Ο ρόλος του Διατροφολόγου στη διατροφική υποστήριξη ασθενών με COVID-19.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, στην πλειοψηφία τους, ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες(ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση, ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή συνδυασμός αυτών). Σε μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων παρατηρούμε δυσθρεψία, αδυναμία, απώλεια γεύσης, δυσφαγία λόγω του έντονου βήχα, ναυτία, εμετό αλλά και διάρροια, που οδηγούν σε αφυδάτωση.

Όταν μιλάμε για δυσθρεψία, αναφερόμαστε στην κακή κατάσταση θρέψης που σχετίζεται με υποθρεψία, υποσιτισμό αλλά και με παχυσαρκία, καταστάσεις που αυξάνουν κατά πολύ τη σοβαρότητα της λοίμωξης, τη διάρκεια της νοσηλείας και τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Σε κατάσταση υποθρεψίας υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων, ενέργειας ή θρεπτικών συστατικών(πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών)σε σχέση με τις φυσιολογικές μας ανάγκες.

Η ορθή και άμεση αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης είναι επιβεβλημένη κυρίως για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η αξιολόγηση απαιτείται για να εκτιμήσουμε έγκαιρα τον κίνδυνο και το βαθμό δυσθρεψίας, τόσο για όσους νοσηλεύονται αλλά όσο και για εκείνους που αναρρώνουν σπίτι τους.

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάρρωση και αποθεραπεία, για τη βελτίωση της κατάστασης θρέψης των ασθενών με COVID-19. Ας δούμε πως.

Όσον αφορά τις ενεργειακές ανάγκες των ασθενών με COVID-19, αυτές τις υπολογίζουμε α) σε 27 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους για όσους είναι 65 ετών και άνω, με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.

και β) σε 30 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους σε σοβαρά λιποβαρή άτομα με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα καθώς και για τους αρκετά ηλικιωμένους.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι είναι απαραίτητη η σταδιακή αύξηση της πρόσληψης ενέργειας λόγω αυξημένου κινδύνου υποφωσφαταιμίας.

Η επιστροφή σε μια φυσιολογική διατροφή από το στόμα εξαρτάται από την πορεία νοσηλείας και την έκβαση της λοίμωξης. Σε όλη τη διάρκεια νοσηλείας πρέπει να ακολουθούμε εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση και θεραπεία που εφαρμόζουμε σταδιακά με παράλληλο έλεγχο της ανταπόκρισης του ασθενούς.

Οι ανάγκες των νοσούντων με COVID-19 σε μακροθερπτικά συστατικά(πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες) είναι αυξημένες. Κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Το 30% της συνολικής διατροφικής τους πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από λιπαρά και το 70% από υδατάνθρακες, αναλογία που μπορεί να μετατραπεί σε 50%-50% σε διασωληνωμένους ασθενείς.

Σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών(βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Ειδικά όσοι εμφανίζουν υποθρεψία χρειάζονται βιταμίνες D, Α, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β(κυρίως Β6 και Β12), ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και ω-3 λιπαρά οξέα.

Σε περίπτωση που η διατροφή δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες του ασθενούς σε θρεπτικά συστατικά, συστήνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που παρέχουν τουλάχιστον 400 θερμίδες, αλλά και 30γρ πρωτεΐνης, ανά ημέρα, για τουλάχιστον 1 μήνα.

Τέλος για τους ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, συστήνεται η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, αρκεί να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η απουσία άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση χρόνιων καταστάσεων υγείας, αύξηση σωματικού βάρους, απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.

Οι ασκήσεις που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι: ενδυνάμωσης, ευλυγισίας, ισορροπίας, καθίσματα, κάμψεις και yoga. Ασκήσεις που συστήνονται να γίνουν εκτός σπιτιού είναι: περπάτημα, ανέβασμα σκάλας, κηπουρική, ποδηλασία και τρέξιμο. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι ασθενείς καλό είναι να ασκούνται τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα ή μία ώρα κάθε δεύτερη μέρα, με όποιον τρόπο αυτοί επιθυμούν και μπορούν, για να έχουμε καλύτερη αποκατάσταση και ταχύτερη ανάρρωση.

 

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend