Παχύσαρκα παιδιά και κατανάλωση γλυκών
Στους περισσότερους, μικρούς και μεγάλους, τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είναι αυτά που μας κάνουν να νιώσουμε, έστω και για λίγο, πιο όμορφα. Περιέχουν συνήθως αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης και επομένως μας αποδίδουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικό περιεχόμενο. Υπάρχει όμως τρόπος να τα εντάξουμε με μέτρο στη διατροφή των παιδιών μας, χωρίς να τα απαγορεύσουμε. Όταν απαγορεύσουμε κάποια τροφή στα παιδιά συχνά δημιουργούμε μεγαλύτερη επιθυμία για αυτή, οπότε καλό είναι να μην ακολουθούμε τέτοιες πρακτικές, ειδικά στα παιδιά.
Πως μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στη διατροφή των παιδιών με ασφάλεια
- Αποφεύγουμε την αγορά τροφών και ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία τα παιδιά συνηθίζουν να τρώνε, ώστε να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά.
- Αποφεύγουμε τη κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, χυμοί εμπορίου, αθλητικά ποτά, τσάι και καφέ, ενεργειογόνα ποτά και γαλακτούχα ροφήματα με ζάχαρη.
- Επιλέγουμε γλυκά που δεν περιέχουν λίπη και περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης όπως τα γλυκά του κουταλιού, η μαύρη σοκολάτα, το μέλι, η μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, τα ζελέ και οι γρανίτες.
- Μια ακόμα πρόταση με ελάχιστες θερμίδες αποτελεί και η κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά συστατικά όπως στεβιόλη ή ασπαρτάμη, που θεωρούνται ασφαλείς για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.
Η κατανάλωση σοκολάτας φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή ορισμένων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση και αποτελεί μια καλή επιλογή κυρίως για τα παιδιά που διαβάζουν πολύ. Πολλές φορές στα σπίτια όλων μας, ακόμα και όταν δεν προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τη διατροφή των παιδιών μας, τα ντουλάπια της κουζίνας είναι γεμάτα γλυκά. Δυστυχώς συχνά χρησιμοποιούμε τη διαθεσιμότητα αυτή, των γλυκών, ως μέσο βελτίωσης της σχέσης μας με παιδιά και έπειτα ρίχνουμε το φταίξιμο στο παιδί που αποτυγχάνει να ρυθμίσει τη διατροφή και κατ´ επέκταση το βάρος του. Πρέπει να είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί στην προσπάθεια του παιδιού, η απαγόρευση σε διατροφικά ζητήματα συνήθως δεν βοηθάει, αλλά επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που βοηθάει πολύ, είναι να τα ενθαρρύνουμε και να τα επιβραβεύουμε.
Πως θα περιορίσουμε την κατανάλωση γλυκών στα παιδιά
- Δεν προσφέρουμε ποτέ γλυκό για επιβράβευση.
- Προσφέρουμε φρούτα αντί επιδόρπιου.
- Προσπαθούμε να δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά, αντί για γλυκά, θρεπτικά σνακ, με γεύσεις και συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ, όπως ένα γιαούρτι με λίγα λιπαρά, καρύδια και μέλι, ένα ποτήρι γάλα με λίγα λιπαρά, δημητριακά και σταφίδες ή κάποιο μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα ή κάποια γρανίτα φράουλας.
- Σερβίρουμε τα γλυκά σε μικρότερη ποσότητα, 1 παγωτίνι αντί ενός κανονικού παγωτού.
- Δίνουμε νερό στα παιδιά όταν διψάνε και όχι αναψυκτικό ή χυμό.
- Μαθαίνουμε στα παιδιά να επιλέγουν δημητριακά με λιγότερη ζάχαρη.
- Παρουσιάζουμε τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα με ευχάριστο τρόπο, κάνοντας παιχνίδι την ετοιμασία ενός σνακ, όπως το να φτιάξουμε ένα χαμογελαστό πρόσωπο με φέτες από μπανάνα και σταφίδες. Κόβουμε τα φρούτα σε διασκεδαστικά και εύκολα σχήματα χρησιμοποιώντας κόπτες τροφίμων.
- Γλυκά καταναλώνουμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις(γενέθλια, γιορτές) και όχι καθημερινά.
- Το γλυκό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση γεύμα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γεύμα που δεν έφαγε το παιδί μας.
- Προσφέρουμε το γλυκό πάντα μετά το φαγητό, και όχι πριν από αυτό.