Παστέλι, το παραδοσιακό και υγιεινό σνακ!

Παστέλι, το παραδοσιακό και υγιεινό σνακ!

Παστέλι, το παραδοσιακό και υγιεινό σνακ!

 

Ένα από τα ελληνικά παραδοσιακά σνακ είναι το παστέλι, ένα γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι.

Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο.

Οι ρίζες του φτάνουν ως την αρχαία Ελλάδα μιας και υπάρχουν αναφορές γι᾽αυτό στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Στα τέλη του 20ου αιώνα κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο).

Στις μέρες μας βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό).

Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, έχοντας υψηλή διατροφική αξία.

Μας δίνει ενέργεια η οποία απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό και είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες(πνευματικές και σωματικές) χωρίς να περιέχει ζάχαρη.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο και
περιέχει ισορροπημένη αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα δύο βασικά συστατικά από τα οποία φτιάχνεται το παστέλι, το σουσάμι και το μέλι.

Το σουσάμι είναι ο ξηρός καρπός με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες.

Αποτελεί πηγή δύο αντιοξειδωτικών συστατικών, της σησαμίνης και της σεσαμολίνης.

Η πρόσληψή τους φαίνεται να μειώνει τον ρυθμό οξείδωσης της LDL στο εσωτερικό των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, τα λιπαρά οξέα του σουσαμιού συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

Η συστηματική κατανάλωση παστελιού μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την κακή(LDL), να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Περιέχει πρωτεΐνες και το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο έχει καταπραϋντική δράση στο νευρικό σύστημα.

Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

Βοηθά σε πολλαπλά επίπεδα στην θωράκιση της υγείας όσων το καταναλώνουν.

Το δεύτερο συστατικό που φτιάχνεται το παστέλι είναι το μέλι και μας παρέχει ζάχαρα απλά, που απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η συγκέντρωση των βιταμινών βοηθούν στην απορρόφηση των ζαχάρων.
Επίσης βοηθά τη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.

Παστέλι: Θρεπτική-Διατροφική αξία

Περιέχει φυτικές ίνες, σε ποσοστό 6,8% και έχει το λιγότερο νάτριο (αλάτι- 20 mg/100 γρ.) συγκριτικά με άλλα σνακ, που περιέχουν κατά μέσο όρο 10 φορές περισσότερο.

Έχει υψηλό ποσοστό λιπαρών, χωρίς όμως να έχει χοληστερόλη.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα απαντώνται σε μικρή περιεκτικότητα, ενώ προέχουν τα μονοκόρεστα και τα πολυακόρεστα.

Από τα πολυακόρεστα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκουμε το λινελαϊκό και το λινολενικό, τα οποία είναι λιπαρά οξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα λαμβάνουμε μέσω της τροφής.

Τα τελευταία χρόνια εκτός από το παραδοσιακό παστέλι με σουσάμι, υπάρχει και παστέλι με αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ή συνδυασμός αυτών.

 

Διατροφική σύσταση-ταυτότητα παστελιού με σουσάμι ανά 100gr

Θερμίδες 450 kcal

Πρωτεΐνες 8,8gr

Λιπίδια 27,4gr

Χοληστερόλη 0mg

Υδατάνθρακες 44,9gr

Νάτριο 16mg

Κάλιο 299mg

Ασβέστιο 320mg

Μαγνήσιο 176mg

Φώσφορος 350mg

Σίδηρος 5,1mg

Ψευδάργυρος 3,0mg

Μπορούμε να το απολαύσουμε ως σνακ αρκεί να μεσολαβούν 3-3,5 ώρες από τα κυρίως γεύματα μας.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία αφού πωλείται συσκευασμένο σε ατομικές μερίδες.

Αρνητικό είναι το γεγονός πως η θρεπτική αξία του δεν είναι γνωστή στην πλειονότητα των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να μην είναι ισάξια της θρεπτικότητας του.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend