Πότε παίρνουμε Ω3 λιπαρά οξέα
Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις ευεργετικές δράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όμως, αν και οι δράσεις είναι ποικίλες, αυτές που είναι ευρύτερα γνωστές είναι όσες σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές νόσους. Επομένως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους διατροφικούς μας συμμάχους.
Ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Θεωρούνται «απαραίτητα λιπαρά», τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της τροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει.
Τα πιο γνωστά Ω3, για τα οφέλη τους στον οργανισμό μας, είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA). Ο οργανισμός μας μπορεί να μετατρέψει το ALA σε EPA και DHA στο σώμα μας, ενώ το αντίστροφο δε συμβαίνει.
Τα Ω3, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έχουν προστατευτική δράση έναντι στις καρδιοπάθειες. Η κατανάλωση τους βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και των νευρώνων στα βρέφη. Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και υπάρχουν ενδείξεις ότι η επαρκής κατανάλωση τους βοηθά στην πρόληψη ή και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της άνοιας, του άσθματος, κάποιων τύπων καρκίνου, και αυτοάνοσων ασθενειών.
Εκτός από τα Ω3 λόγος γίνεται και για τα Ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας και τα βρίσκουμε κυρίως σε σπορέλαια. Η υιοθέτηση όμως του δυτικού τρόπου διατροφής, έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση Ω6 λιπαρών και χαμηλή κατανάλωση Ω3. Έτσι, κατά μέσο όρο ο λόγος πρόσληψης Ω6 προς Ω3 είναι 20 προς 1, ενώ το επιθυμητό είναι 1 προς 1 ή 2 προς 1.
Τροφές που συναντάμε Ω3 & Ω6: Τα DHA και EPA τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα στα ιχθυέλαια, ενώ το ALA αποτελεί την πιο συνηθισμένη φυτική μορφή των ω-3 λιπαρών οξέων. Έτσι, καλές πηγές Ω3 είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ πηγές Ω6 είναι το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το σουσάμι, το έλαιο νυχτολούλουδου.
Πόσα Ω3 χρειαζόμαστε; Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων(European Food Safety Authority, EFSA) και η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρδιολογίας(American Heart Association) συνιστούν για το γενικό πληθυσμό τη λήψη 250-500 mg EPA+DHA ημερησίως, ποσότητα η οποία μπορεί να ληφθεί αν καταναλώσουμε 1-2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες οι συστάσεις είναι επιπλέον 200 mg DHA ημερησίως.
Πότε λαμβάνουμε συμπλήρωμα Ω3; Τα συμπληρώματα δε συνίσταται να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μια ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, εάν πρόκειται για έγκυο ή θηλάζουσα, εάν δεν καταναλώνουμε ψάρια συχνά, εάν ακολουθούμε μια δυτικού τύπου διατροφή, ή εάν η πρόσληψη Ω6 είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Ω3 στη διατροφή μας, τότε η λήψη συμπληρώματος Ω3 πιθανότατα θα μας ωφελήσει. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε πρώτα το διαιτολόγο μας, να μας προτείνει, το καταλληλότερο συμπλήρωμα, εφόσον χρειαζόμαστε.