Ροδάκινο, ο «χρυσαφένιος» καλοκαιρινός καρπός!
Ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα μικρών και μεγάλων είναι το ροδάκινο. Τα ροδάκινα είναι δροσερά, ζουμερά, γεμάτα άρωμα φρούτα και καταναλώνονται ευχάριστα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα, στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σκληρή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα.
Τα ροδάκινα κατάγονται από τη μακρινή Κίνα και ήρθαν στην Ευρώπη περίπου το 100 μ.Χ.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται συστηματικά στην Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, την Κοζάνη, την Λάρισα και την Κόρινθο. Πρωτοπόρος Νομός στην καλλιέργεια ροδάκινων είναι ο Νομός Ημαθίας καθώς από τον κάμπο της Νάουσας ξεκίνησε η ελληνική παραγωγή ροδάκινων περίπου τη δεκαετία του 1960. Τα ροδάκινα Νάουσας μάλιστα αποτελούν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης(Π.Ο.Π.) και είναι ευρύτατα γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Άλλες χώρες που καλλιεργούνται τα ροδάκινα είναι η Ιταλία, η Αμερική, η Γαλλία, η Κίνα και η Ισπανία.
Θρεπτική αξία
Τα ροδάκινα περιέχουν πρωτεΐνες, ζάχαρη, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, αρκετά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.
Διατροφική αξία ανά 100γρ
Θερμίδες: 40 kcal
Υδατάνθρακες: 11γρ
– Σάκχαρα 8γρ
Φυτικές ίνες 2.1γρ
Λίπος: 0γρ
Πρωτεΐνες: 1γρ
Βιταμίνη Α: 5,1mcg
Βιταμίνη C: 6.1mg
Ασβέστιο: 8mg
Σίδηρος: 0.09mg
Κάλιο: 194 mg
Ροδάκινα και υγεία
Τα ροδάκινα μας προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές λόγω των βιταμινών C και Ε που περιέχουν, βοηθάνε στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.
Αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL(κακής) χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή τους κατανάλωση, ενώ λόγω του όγκου και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Το ροδάκινα είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελούνται κατά 89% από νερό. Ενυδατώνουν το σώμα, την επιδερμίδα, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμα για την υγεία του δέρματος.
Τα ροδάκινα χρησιμοποιούνται και ως καλλυντικά.
Είναι κατάλληλα για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρουν ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό χάρη στην περιεκτικότητα τους σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες.
Πως επιλέγουμε τα ροδάκινα;
Τα ροδάκινα έχουν σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου(λευκόσαρκη ροδακινιά).
Η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση. Ο πυρήνας του ροδάκινου(κουκούτσι) είναι μεγάλος κόκκινος με πολλές αυλακώσεις και μένει κολλημένος στη σάρκα ή ξεκολλάει εύκολα. Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα, στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σκληρή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα.
Η ποιότητα τους είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες, ήπια, κρύοι.
Τα ξεχωρίζουμε αρχικά από την μυρωδιά τους. Όσα δεν μυρίζουν χαρακτηριστικά τα αποφεύγουμε. Δεν αγοράζουμε όσα είναι χτυπημένα και καλό είναι να τα τρώμε πάντα ξεφλουδισμένα, ή έστω πολύ καλά πλυμένα.
Τα ροδάκινα γίνονται επίσης μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί γιατί έχουν νόστιμη, γλυκιά γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και ζωντανό χρώμα.
Πως τα συντηρούμε;
Καλό είναι να τα καταναλώνουμε όταν έχουν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση, η οποία εποχικά κυμαίνεται από τον Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο.
Τα καταναλώνουμε νωπά, γιατί μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα μόνο 15 ημέρες. Τα ροδάκινα είναι αρκετά ευαίσθητα στη ζέστη και αν μείνουν εκτός ψυγείου σαπίζουν γρήγορα.