Ρόδι, ο φθινοπωρινός καρπός που μας χαρίζει υγεία και ευεξία.
Το ρόδι, καρπός που ωριμάζει μεταξύ των τελευταίων εβδομάδων του Σεπτεμβρίου και των πρώτων εβδομάδων του Οκτωβρίου, κρύβει απλόχερα μέσα στο περίβλημα του πολλά και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην αρχαιότητα, το ρόδι αναφέρεται ως, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, καλοτυχίας και θεωρείτο ιερός καρπός.
Διέθετε περίοπτη θέση σε διάφορες τελετές, στην τέχνη και τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων.
Πέρα από την εκτεταμένη του χρήση του, κατά την πάροδο των χρόνων, από διάφορους λαούς, το ρόδι στις ημέρες μας χρησιμοποιείται στην ιατρική με ευεργετική δράση σε διάφορες ασθένειες.
Το δέντρο της ροδιάς καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες.
Φυλλοβόλος θάμνος είτε μικρό δέντρο, με μεγάλα μονήρη άνθη, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά.
Ο καρπός του είναι το ρόδι και είναι σωροκάρπιο ή συγκάρπιο από πολλές δρύπες (παλαιότερα ονομαζόταν σίδιο) και ο χυμός αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα του βάρους του.
Το ρόδι και ο χυμός του έχουν ευχάριστη γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα.
Καρπός και χυμός περιλαμβάνουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως: βιταμίνη K, βιταμίνη C, βιταμίνη E, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη B6.
Μέταλλα όπως χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Τα αντιοξειδωτικά του αποτελούν τα πιο θεραπευτικά ευεργετικά συστατικά του και αυτές είναι οι ελλαγιτανίνες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανιδίνες, οι ανθοκυανίνες, οι οιστρογονικές φλαβονόλες και φλαβόνες.
Η ενεργειακή ταυτότητα του ροδιού και του χυμού του είναι:
Τα 100 γραμμάρια ρόδι νωπό(περιεχόμενο χωρίς το περίβλημα) περιέχουν 97 θερμίδες.
Ένα ποτήρι χυμός ρόδι(250γρ) περιέχει 110 θερμίδες.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού μπορούν να αποδοθούν σε διάφορους μηχανισμούς, όμως η ερευνητική διαδικασία έχει επικεντρωθεί στις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Φαίνεται από τις διάφορες έρευνες πως ο χυμός του ροδιού έχει δύο με τρεις φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά δρα έναντι των ελεύθερων ριζών, μειώνει το οξειδωτικό στρες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων.
Με αυτόν τον τρόπο, δρα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, της γήρανσης του δέρματος.
Επίσης φαίνεται να δρα προστατευτικά απέναντι σε καρκίνους όπως του προστάτη, του μαστού, του δέρματος, του κόλον εντέρου, του πνεύμονα.
Αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοαρθρίτιδα, βοηθά την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δρα έναντι βακτηριακών λοιμώξεων, οδοντιατρικών ασθενειών.
Πιθανές ευεργετικές πρόσθετες ιδιότητές του είναι η πρόληψη απέναντι στη στυτική δυσλειτουργία, στην ανδρική στειρότητα, στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην παχυσαρκία.
Το ρόδι, λόγω όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων που προαναφέραμε καθιστά τον εαυτό του ως τον νούμερο ένα υποψήφιο καρπό που πρέπει να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, για τους μήνες που ευδοκιμεί.
Είτε με τη μορφή φρούτου είτε με αυτή του χυμού μπορούμε να το καταναλώσουμε ως σνακ ή ενδιάμεσο γεύμα.
Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στο ρύζι, στο γιαούρτι, στο γάλα με τα δημητριακά, σε γλυκά, ακόμα και σε σάλτσες.
Στις σαλάτες εκτός της χρήσης του καρπό του, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το χυμό του σε κάποιο ντρέσινγκ που συνοδεύουμε τη σαλάτα μας.
Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό λικέρ από ρόδι, το οποίο θα προσφέρουμε στους φίλους μας ως ηδύποτο.
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε η κατανάλωσή του από άτομα τα οποία πάσχουν από νεφροπάθειες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε κάλιο.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το ρόδι αποτελεί μια τροφή, φυσική ασπίδα για την υγεία μας, που απλόχερα μας προσφέρει η φύση και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές του ιδιότητες βάζοντας το στην καθημερινή μας διατροφή είτε ως φρούτο είτε ως χυμό.