stress και αυξημένη χοληστερόλη, συνδέονται;

Stress και αυξημένη χοληστερόλη, συνδέονται;

Stress και αυξημένη χοληστερόλη, συνδέονται;

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, καθώς και το stress  που τους συνοδεύει, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Το stress δεν έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, σε σωστές δόσεις συμβάλλει στην κινητοποίηση και την εγρήγορση μας. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν μπορούμε να το αποβάλουμε και το αίσθημα που μας δημιουργεί αρχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, δηλαδή βασικές μας καθημερινές ανάγκες, όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος;

Ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι το stress. Η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος, καθώς και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν αιτίες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου, ανεξάρτητα από την επίπτωση που έχουν στο σωματικό μας βάρος. Η χρόνια έκθεση μας στο stress αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και ένα από τα αρχικά του γνωρίσματα είναι η αυξημένη χοληστερόλη αίματος.

Αρκετοί στην προσπάθειά μας να αποβάλουμε το αίσθημα του stress, τείνουμε να τρώμε περισσότερο. Τρόφιμα έτοιμα από ταχυφαγεία, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αναψυκτικά με ζάχαρη και γλυκά αποτελούν την εύκολη λύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια ενεργοποίηση της αντίστασης στο stress μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, ειδικά για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.

Εκτός των διατροφικών αλλαγών, όσοι εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο, έχουν μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε ενασχόληση(σωματική δραστηριότητα). Έτσι λοιπόν, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, που συνεπάγεται αύξηση του κοιλιακού λίπους και διαταραχές στη σύνθεση των λιπιδίων, δηλαδή αύξηση της oλικής και της κακής χοληστερόλης(LDL), αλλά και μείωση της καλής χοληστερόλης(HDL).

Διατροφική διαχείριση, όταν το stress μας οδηγεί σε συναισθηματική υπερφαγία.

Με σταθερά και σωστά βήματα, υπό την καθοδήγηση ειδικών, πρέπει να αποκτήσουμε τη δεξιότητα του αυτοελέγχου μας, ώστε να μπορούμε να χειριζόμαστε καλύτερα ένα επεισόδιο υπερφαγίας μετά από ένα στρεσσογόνο ερέθισμα. Είναι σημαντική η διατροφική εκπαίδευση, με σκοπό την επιλογή υγιεινών τροφίμων τα οποία θα προετοιμάζουμε με χρόνο και φαντασία, ώστε η απόλαυση να περιλαμβάνει τόσο το οπτικό όσο και το γευστικό αποτέλεσμα καθ’όλη τη διάρκεια προετοιμασίας. Έτσι καταφέρνουμε να αποφύγουμε τα έτοιμα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα ζωικά λιπαρά όπως λάδι που έχει τηγανιστεί πολλές φορές και έχει πολλά τρανς λιπαρά, αγελαδινό βούτυρο, πέτσα από κρέας ή κοτόπουλο, που αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος.

Μπορούμε στον αντίποδα να κάνουμε επιλογές θρεπτικότερων τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Σημαντική επίσης, είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, από κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγό, ημίπαχο γάλα και τυρί χαμηλών λιπαρών, για την επαρκή σύνθεση σεροτονίνης(ορμόνη της καλής διάθεσης). Επιπρόσθετα σημαντική είναι και η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τρόπου ζωής, όσοι εμφανίζουν αυξημένη χοληστερόλη θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την πρόσληψη προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες(μειώνουν τα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερίνης 7%-10%).

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ότι η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε όταν το stress μας καταβάλλει, είναι να εντοπίσουμε το αρνητικό ερέθισμα και να το μετατρέψουμε σε κάτι ευχάριστο, όπως η μουσική ή ο χορός, το περπάτημα.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend