tο παιδί μου δεν πίνει γάλα, τι κάνω;

Tο παιδί μου δεν πίνει γάλα, τι κάνω;

Tο παιδί μου δεν πίνει γάλα, τι κάνω;

 

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία, κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία, μιας και τότε μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στις ηλικίες αυτές είναι η άρνηση των παιδιών να πιουν γάλα, ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς αποτελείται από νερό, λιπαρά, πρωτεΐνες, λακτόζη καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά του, αφού δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια.

 

Αιτίες που ένα παιδί αρνείται να πιει γάλα και πως μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.

• Μια βασική αιτία άρνησης, είναι ενδεχομένως η δυσαρέσκεια για τη γεύση του. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε είτε να αλλάξουμε το γάλα που αγοράζουμε, ίσως και με κάποιο φυτικό ρόφημα, σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, φουντουκιού ή ρυζιού που έχουν διαφορετική γεύση και πιο ελαφριά υφή είτε να ενισχύσουμε τη γεύση του προσθέτοντας κακάο, μέλι ή δημητριακά. Το γάλα σόγιας μπορούμε να το βρούμε και σε γεύσεις βανίλια ή σοκολάτα ενώ είναι εμπλουτισμένο και με βιταμίνη D ώστε να διευκολύνεται η απορρόφηση ασβεστίου.

• Μια ακόμα σημαντική αιτία άρνησης κατανάλωσης γάλακτος, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή η εμφάνιση συμπτωμάτων δυσπεψίας(φούσκωμα λόγω υπερπαραγωγής αερίων, πόνος στην κοιλιά, διάρροια ή εμετός) λόγω έλλειψης του ενζύμου λακτάση από τον εντερικό βλεννογόνο, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διάσπασης της λακτόζης του γάλακτος. Τη δυσανεξία στη λακτόζη την αντιμετωπίζουμε με αντικατάσταση του γάλακτος με αντίστοιχα χωρίς λακτόζη ή με φυτικά ροφήματα που ούτως ή άλλως δεν περιέχουν λακτόζη. Τα ροφήματα αυτά, και συγκεκριμένα της σόγιας και του ρυζιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε γάλατα επιτυχώς ερευνητικά και όταν το παιδί μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία στην καζεΐνη(πρωτεΐνη) του αγελαδινού γάλακτος.

• Όταν αποκλείσουμε τις παραπάνω αιτίες, τότε μπορούμε να βρούμε την απάντηση στην ψυχική διάθεση του παιδιού, αφού η άρνηση της κατανάλωσης γάλακτος μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος αντιπαράθεσης με τους γονείς. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να βρούμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το παιδί αρνείται να κάνει αυτό που «πρέπει» έτσι ώστε να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα και να αποκατασταθεί αυτομάτως και η διατροφική άρνηση.

• Μπορεί τέλος, η αιτία άρνησης κατανάλωσης γάλακτος, να έχει εύκολη απάντηση, αφού η συνεχής κατανάλωση μιας τροφής μπορεί να κάνει το παιδί απλώς να βαρέθηκε να πίνει γάλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διακόψει την κατανάλωσή του για πάντα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται από τους γονείς υπομονή αλλά και δημιουργικότητα. Μπορούμε να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να φτιάξουμε θρεπτικά smoothies με γάλα σόγιας με γεύση σοκολάτας και φρέσκια μπανάνα, ρόφημα αμυγδάλου και φράουλες, ρόφημα καρύδας με μάγκο και ανανά, ρόφημα ρυζιού με μπισκότα.

Μπορούμε επίσης να δώσουμε στο παιδί τροφές, όπως το γιαούρτι, το τυρί και το κεφίρ, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το γάλα. Μία φέτα τυρί ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι έχει την ίδια περιεκτικότητα βιταμινών και ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι όσο πιο σκληρό είναι το τυρί, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος χρειάζεται για να παρασκευαστεί, επομένως περιέχει και μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και όχι μόνο. Γι’αυτό το λόγο, η παρμεζάνα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου. Τα φυτικά ροφήματα από καρύδα, αμύγδαλο, σόγια, ρύζι, φουντούκι είναι επίσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο ώστε να το αποδίδουν σε ίσες τιμές με το γάλα αγελάδας ή το πρόβειο.

Η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται και με την υγεία στην ενήλικη ζωή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ώστε να διατηρήσει τη συνήθεια αυτή και ως ενήλικας. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων τους, γεγονός που τονίζει την ευθύνη μας απέναντι τους και στον τομέα της τήρησης και εφαρμογής κανόνων σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend