Τι προσέχουμε την περίοδο της νηστείας.
Μία εβδομάδα μας χωρίζει από την επίσημη έναρξη της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής, την καθαρή Δευτέρα. Η μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι τροφές που επιτρέπονται αυτή την περίοδο και έχουν την τιμητική τους είναι, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς και το τουρσί.
Οι τροφές που απαγορεύονται είναι το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και όλα τα προϊόντα κρέατος, το ψάρι και τα αυγά. Στην αυστηρή νηστεία δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι. Είναι μια Περίοδος, όπου ο ανθρώπινος οργανισμός καλείται να βγάλει από την διατροφή του πολλές ομάδες τροφίμων.
Η διατροφή της Μεγάλης Σαρακοστής εμφανίζει έντονα τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη(όταν γίνεται σωστά) για τον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών , ουρικού οξέος καθώς και εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Ο σωστός συνδυασμός των τροφίμων, αυτή την περίοδο(φυτικής προέλευσης)μπορεί να δώσει στον ανθρώπινο οργανισμό όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που έχει καθημερινά ανάγκη.
Για να απολαύσουμε τα οφέλη της νηστείας προσέχουμε τα εξής:
- Καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες των τροφίμων φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν «ποιοτική» επάρκεια, γιατί δεν περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Επομένως πρέπει να έχουμε μεγάλη ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουμε. Καλές πηγές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης είναι: τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τροφές ζωικής προέλευσης πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που μπορούμε να καταναλώσουμε στη νηστεία είναι τα θαλασσινά.
- Προσέχουμε την πρόσληψη ασβεστίου: Την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Παιδιά, έφηβοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή γαλουχία, γυναίκες με οστεοπόρωση, αλλά και γενικότερα άτομα με προβλήματα υγείας, δεν πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς την καθοδήγηση του διαιτολόγου. Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Προσέχουμε την πρόσληψη σιδήρου: Στη φύση προσλαμβάνουμε τον σίδηρο μέσω των τροφών με δύο μορφές του, τον αιμικό που συναντάμε στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και τον μη αιμικό που συναντάμε στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Ο σίδηρος που περιέχουν τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν απορροφάται το ίδιο καλά με τον σίδηρο που προέρχεται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου, όταν καταναλώνουμε μια τροφή φυτικής προέλευσης πλούσια σε σίδηρο, την συνοδεύουμε με ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C(λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλες, πιπεριές) ή σε μηλικό οξύ(ξίδι από λευκό κρασί).Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια και εμπλουτισμένα δημητριακά.
- Καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Μειωμένη πρόσληψη της οδηγεί σε ανάπτυξη αναιμίας. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12 την περίοδο της νηστείας καλό είναι να καταναλώνουμε θαλασσινά(χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.