Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

 

Σε 4 μέρες έχουμε την Καθαρά Δευτέρα, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη της Αποκριάς και την έναρξη της νηστίσιμης περιόδου μέχρι το Πάσχα. Το ξεκίνημα της Σαρακοστής γιορτάζεται με άφθονα νηστίσιμα εδέσματα, σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Την τιμητική τους έχουν ο ταραμάς, η λαγάνα και ο χαλβάς, ενώ δεν λείπουν από το τραπέζι, τα θαλασσινά, οι σαλάτες, η παραδοσιακή φασολάδα και σαλάτες όπως το τουρσί.

Η μέρα αυτή είναι αργία, και συνδυάζεται με την Αποκριά, οπότε αποτελεί ευκαιρία για πολλούς να βρεθούμε με παρέα, να διασκεδάσουμε και να φάμε λίγο παραπάνω. Ωστόσο τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας, δεν είναι εντελώς αθώα θερμιδικά. Η θρεπτική τους αξία είναι υψηλή, αλλά το ίδιο και η θερμιδική τους.

 

Ορισμένες διατροφικές συμβουλές για να ευχαριστηθούμε τα κούλουμα χωρίς των φόβο των θερμίδων είναι οι ακόλουθες:

-Ξεκινάμε το κύριο γεύμα μας με σαλάτα. Τα λαχανικά, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν να επέλθει ο κορεσμός. Το τουρσί ανήκει στις σαλάτες, αλλά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι, η κατανάλωση του πρέπει να είναι περιορισμένη.

-Φροντίζουμε η σαλάτα να καταλαμβάνει το μισό μέρος του πιάτου μας.

-Γεμίζουμε το πιάτο μας μία φορά με τα τρόφιμα που θέλουμε να γευτούμε και αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα. Έτσι θα περιορίσουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

-Η ταραμοσαλάτα(ταραμάς), παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Είναι τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει και αρκετές θερμίδες(100γρ αποδίδουν περίπου 220 θερμίδες). Μία κουταλιά της σούπας(περίπου 100 θερμίδες) είναι ικανοποιητική και χωρίς θερμιδικό κόστος ποσότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

-Επιλέγουμε με προσοχή τα θαλασσινά που θα μπουν στο τραπέζι μας. Ιδιαίτερα προσέχουμε τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, οσμή και όψη(φρέσκα θαλασσινά). Αποφεύγουμε τα οστρακοειδή ελευθέρας βοσκής, ενώ στα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να προσέξουμε την ημερομηνία λήξης.

-Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας, καλό είναι να επιλέξουν μαλάκια(καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά) που περιέχουν μικρή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.

-Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα κονσέρβας(καλαμάρια) καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου(αλάτι).

-Καταναλώνουμε με σύνεση τη λαγάνα, όπως κάνουμε και με το ψωμί οποιαδήποτε άλλη ημέρα.

-Επιλέγουμε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, αντί για τηγάνισμα, π.χ ψήνουμε τα κολοκυθάκια στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα.

-Το αλκοόλ αποτελεί συνοδευτικό των περισσότερων γιορτών μας, οπότε δε θα μπορούσε να λείπει από την Καθαρά Δευτέρα. Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο, μαζί με το φαγητό και όχι με άδειο στομάχι. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με νερό κι περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

-Το γλυκό της ημέρας, ο παραδοσιακός χαλβάς, έχει υψηλή θρεπτική αξία αλλά και πολλές θερμίδες. Μπορούμε να τον γευτούμε σε μικρή ποσότητα για να μην μας «φορτώσει» με θερμίδες και παραπανίσια κιλά. Προτιμάμε την απλή εκδοχή του αντί μιας εκδοχής με ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα.

-Καταναλώνουμε φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Συνδυάζουμε την ημέρα αυτή με μια βόλτα στην εξοχή και περπάτημα.

Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή να έχουμε!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend