Φυσικά συστατικά τροφίμων, για άριστες πνευματικές και σωματικές επιδόσεις

Φυσικά συστατικά τροφίμων, για άριστες πνευματικές και σωματικές επιδόσεις

Φυσικά συστατικά τροφίμων, για άριστες πνευματικές και σωματικές επιδόσεις

 

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά τροφίμων που αυξάνουν την πνευματική και σωματική μας απόδοση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους μας κάνει εξυπνότερους ή δυνατότερους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καφεΐνη. Τη συναντούμε στον καφέ, το τσάι, σε αναψυκτικά τύπου κόλα. Αυξάνει τη δραστηριότητα του φλοιού του εγκεφάλου και, ως ένα βαθμό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κόπωσης, ενώ μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα σκέψης και μνήμης. Καλό θα είναι να την αποφεύγουν όσοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού 2-3 φλιτζάνια καφέ μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, ταχυπαλμίες και αϋπνία. 

Ωστόσο υπάρχουν άλλα συστατικά που μπορούμε να τα βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής, όπως ο βασιλικός πολτός, το τζίνσενγκ, το συνένζυμο Q1O και η καρνιτίνη, τα οποία δεν προκαλούν παρενέργειες. 

Μία τροφή με ευεργετικές ιδιότητες που συνήθως λαμβάνουν τα παιδιά είναι ο βασιλικός πολτός. Πρόκειται για μια άσπρη ουσία σαν ζελέ που εκκρίνεται από νεαρές μέλισσες, με την οποία τρέφονται οι νύμφες της βασίλισσας. Στους ανθρώπους λειτουργεί ως ελιξήριο νεότητας, καθώς τονώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς. Πολλοί νέοι αθλητές τον χρησιμοποιούν με ευεργετικά αποτελέσματα. Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και τις βιταμίνες D και Ε. Περιέχει ακόμη ποσά ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, χλωρίου, και νατρίου. Η κατανάλωσή του δεν προκαλεί παρενέργειες. 

Ευεργετικά αποτελέσματα, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να έχει και το τζίνσενγκ, γνωστό ως «ρίζα της αθανασίας». Οι πιο σημαντικές ποικιλίες είναι το Κορεάτικο και το Σιβηριανό, ενώ υπάρχει και το Αμερικάνικο. Οι ιδιότητές του είναι αξιοθαύμαστες, όπως η ικανότητα βελτίωσης της απόδοσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης, η ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος, της πίεσης του αίματος. Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τις τοξίνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους έντονου άγχους, ενώ είναι ιδανικό για αθλήματα που απαιτούν αντοχή. 

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει τραβήξει το συνένζυμο Q10. Το coQ10 παράγεται από τον οργανισμό μας, καθώς ο καρδιακός μυς χρειάζεται μεγάλες ποσότητες(περίπου 400mg) για να λειτουργήσει. Συμβάλλει στη μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών σε βιολογική και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή του με την πάροδο της ηλικίας. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, που είναι η σαρδέλα(6,5mg/100γρ), στο σκουμπρί(4mg/100γρ) και στη σόγια(9mg/100γρ). Όσον αφορά τη βελτίωση της απόδοσης, αυτή δεν επαληθεύεται ακόμα από όλες τις έρευνες. 

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε και στην καρνιτίνη, μία ουσία απαραίτητη για την είσοδο των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου εντός των μιτοχονδρίων, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. 

Ανεπάρκεια καρνιτίνης μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες κρέατος, καθώς αυτό αποτελεί την καλύτερη πηγή της. Η εξωγενής χορήγησή της βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιών οστών, ενώ επίσης αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. 

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι, ότι σε κάθε περίπτωση τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται αφού αναγνωριστούν οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Αν και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, η σύσταση από γιατρό ή διαιτολόγο είναι αυτή που θα οδηγήσει στην κατάλληλη αγωγή. 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend