κολατσιό πιο ελκυστικό από το έτοιμο ναι

Σπιτικό κολατσιό πιο ελκυστικό από το έτοιμο; ναι!

Σπιτικό κολατσιό πιο ελκυστικό από το έτοιμο; ναι!

Το κεφάλαιο, κολατσιό στο σχολείο, άνοιξε για μια ακόμα χρονιά για γονείς και παιδιά. Στους περισσότερους πιστεύω, έχει τύχει να ετοιμάζουμε με όλη μας την καλή διάθεση, το πρωί, ένα κολατσιό για το παιδί μας και αυτό να μας επιστρέφεται το μεσημέρι ανέγγιχτο. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί μας επέλεξε μια εύκολη και γευστική επιλογή από το κυλικείο του σχολείου, όπως κάποια σοκολάτα, κρουασάν, γαριδάκια ή κάτι άλλο, γιατί ένιωσε ενοχή ή ντροπή να βγάλει το δικό μας κολατσιό μπροστά στους συμμαθητές του. Ένας επίσης σημαντικός λόγος που τα παιδιά επιστρέφουν το σπιτικό κολατσιό είναι γιατί δεν το βρίσκουν εξίσου ελκυστικό(τόσο οπτικά όσο και γευστικά) με το προϊόντα του σχολικού κυλικείου. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να φτιάξουμε ένα κολατσιό με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά;

1. Εξαιρετικά ωφέλιμο, είναι να εξηγήσουμε τη σημασία του σπιτικού φαγητού στα παιδιά μας. Το πόσο υγιεινό είναι, το πόσες περισσότερες βιταμίνες κι αλλά θρεπτικά συστατικά περιέχει, σε σχέση με τα τρόφιμα που πωλούνται στα κυλικεία,  τα οποία και προσφέρουν πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά και πιθανόν κοστίζουν περισσότερο.

2. Φτιάχνουμε μαζί με το παιδί το κολατσιό του. Σχεδιάζουμε μαζί το τι θα περιέχει και μαζί το ετοιμάζουμε. Έτσι και τη χαρά της δημιουργίας του γεύματος του θα έχει αλλά και θα νιώθει μια άτυπη υποχρέωση να το φάει, καθώς το ίδιο συμμετείχε στην απόφαση και παρασκευή του.

3. Καλό είναι το προηγούμενο βράδυ να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μαζί με το παιδί  και να προετοιμάσουμε ένα σπιτικό κολατσιό όπως, σπιτικό κέικ, σταφιδόψωμο πίτα(σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα). Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες το παιδί να καταναλώσει το κολατσιό, αφού το ετοίμασε μόνο του.

4. Προσπαθούμε να φτιάξουμε σάντουιτς με φαντασία κι αποφύγουμε τι βαρετές και μονότονες επιλογές. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

  1. Επιλέγουμε αντί του λευκού κλασικού ψωμιού, πολύσπορο, Ζέας, πάνινι, αραβική πίτα, ψωμάκια burger, τσιαπάτα, ακόμα και πίτα από σουβλάκι.
  2. Δε βάζουμε βούτυρο και μαγιονέζα ως σάλτσα, αλλά ετοιμάζουμε μια δική μας με κέτσαπ-μουστάρδα, πάστα ελιάς, αβοκάντο-κέτσαπ-ντομάτα-λεμόνι, πέστο-ντομάτα.
  3. Μπορούμε εκτός από γαλοπούλα και τυρί, να προσθέσουμε κι άλλα θρεπτικά  και νόστιμα υλικά όπως, ντομάτα, μαρούλι, ψητά μανιτάρια, ψητά κολοκυθάκια και λαχανικά. Μια ακόμα καλή επιλογή αποτελεί ένα φελαφελ (ρεβυθοκεφτές) η κολοκυθόκεφτές ή ντοματοκεφτές για να φτιάξουμε ένα burger. Μπορούμε επίσης, να βάλουμε στο σάντουιτς ή το burger τόνο, φιλέτο κοτόπουλο η μπιφτέκι κοτόπουλο.
  4. Μια εναλλακτική επιλογή, μπορεί να είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με γέμιση τυριού και ντομάτα ή ακόμα και ένα κομμάτι σπιτική πίτσα, φτιαγμένη με αγνά υλικά όπως τυρί, ελιές, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές.

5. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε από το κολατσιό του παιδιού ένα φρέσκο και θρεπτικό φρούτο. Επιλέγουμε ένα «βολικό» φρούτο το οποίο μεταφέρεται εύκολα, δεν πιάνει πολύ χώρο και τρώγεται εύκολα. Καλές επιλογές είναι το μήλο, το αχλάδι και η μπανάνα. Επίσης καλές επιλογές είναι και τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, σύκα, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Συμπερασματικά, το κολατσιό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός μαθητή, καθώς σχετίζεται όχι μόνο με προσλαμβανόμενες θερμίδες κι επομένως το περιττό σωματικό βάρος, αλλά και με θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα και βοηθούν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών της  ιδιαίτερα απαιτητικής αυτής ηλικίας.

 

 

 

 

 

 

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend