Ω 3 και Ω 6 λιπαρά, «σύμμαχος» υγείας

Ω-3 και Ω-6 λιπαρά, «σύμμαχος» υγείας

Ω-3 και Ω-6 λιπαρά, «σύμμαχος» υγείας

 

 

Ένα από τα βασικά και αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, είναι τα λιπαρά. Αποτελούν πλούσια πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητα για την πρόσληψη, την απορρόφηση και την αποθήκευση των λιποδιαλυτών βιταμινών(Α, D, E, Κ), που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής.

 

Ποια είναι τα «καλά» λιπαρά

Ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες λιπαρών, υπάρχουν και αυτά που έχουν ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό μας, ονομάζονται ακόρεστα και χωρίζονται σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα.

Τα πιο πολύτιμα για εμάς πολυακόρεστα λιπαρά είναι τα ω-3(α-λινολενικό οξύ) και τα ω-6(λινολεϊκό οξύ). Τα βασικότερα λιπαρά αυτών των δύο κατηγοριών χαρακτηρίζονται απαραίτητα, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράξει μόνος του και είναι απαραίτητη η πρόσληψη τους μέσω της τροφής. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν με όλες τις βιταμίνες και ορισμένα αμινοξέα.

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά συμβάλλουν στην διεκπεραίωση διάφορων λειτουργιών του οργανισμού μας, όπως μεταξύ άλλων, η κατασκευή υγιών κυτταρικών τοιχωμάτων και η παραγωγή ουσιών αντίστοιχων των ορμονών. Σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή τους στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Τα ω-6 λιπαρά επιτυγχάνουν τη φροντίδα της χοληστερόλης, ενώ τα ω-3 λιπαρά μειώνουν τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων. Τροφές που συναντάμε τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, είναι τα λιπαρά ψάρια, τα έλαια και τα παράγωγά τους, όπως οι φυτικές μαργαρίνες και οι ξηροί καρποί.

Στον αντίποδα υπάρχουν και τα κορεσμένα(κακά) λιπαρά, που συναντάμε στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, που ενοχοποιούνται για ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

Διατροφικές συνήθειες και «καλά» λιπαρά

Είναι ιδιαίτερης σημασίας, το γεγονός να καταφέρουμε επαρκή πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών, μέσω της τροφής μας. Δυστυχώς, λόγω των γρήγορων ρυθμών του σύγχρονου τρόπου ζωής, ελάχιστοι καταφέρνουν να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ω-3 και ω-6  και να τύχουν έτσι των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Η πρόσληψη τόσο ω-6 όσο και ω-3 λιπαρών οξέων είναι χαμηλή, σε ενήλικες και σε παιδιά, λόγω της μικρής κατανάλωσης ξηρών καρπών, φυτικών ελαίων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών και μαργαρινών και λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής πρόσληψης ψαριών, όσον αφορά τα ω-3 λιπαρά από τα ιχθυέλαια.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend